fredag 18 december 2009
Landstinget får del av kömiljarden
Vi tycker som sagt att nyheten är glädjande men kan inte låta bli att jämföra lite med hur det såg ut när vi lämnade över makten 2006.
Enligt väntetider i vården var det i november 2006 70% av patienterna som fick ett besök hos en specilialist inom 90 dagar - exakt samma siffra som idag. Det var 82% av patienterna som fick en operation/åtgärd inom 90 dagar i november 2006. Idag är den siffran nere på 63%.
Några kanske undrar om jag inte kan räkna, 6 + 63 blir inte 100, men 2006 fanns gruppen patientvald väntan med i sammanräkningen över de som köat längre än 90 dagar och det gör den inte idag. Därför tycker jag att siffrorna för vilka som faktiskt har fått sin operation utförd eller fått träffa sin specialist är mer intressant.
Susanne Eriksson, pol sekr (S)
onsdag 2 december 2009
Tåget är överlägset
Första adventsljuset är tänt och jag har just kommit hem från en träff med ”Russinklubben”, det skämtsamma namnet på möten mellan pensionerade chefer och ledande politiker i vårt landsting. Det är alltid roligt och stimulerande att möta dessa vitala och intresserade, om än något grånade, f.d. medarbetare i vårt landsting.
Hem åkte jag som alltid tåg. I kväll blev det Regionaltåget, men för det mesta ”vårt eget” Upptåget. I fredags bestämde jag mig för att åka hem direkt efter UL:s extra bolagsstämma. Jag kom i god tid till perrongen, men där stod redan fullt med helglängtande nordupplänningar och gävlebor. När tåget kom (i rätt tid, som vanligt) var det med stor möda som alla kunde klämma sig in. Åtskilliga stod fortfarande när jag steg av hemma i Tierp, plus att ett ansenligt antal nya resenärer steg på.
Likadant var det i lördags morse när jag åkte in till Uppsala och vår valkonferens. (Inom parentes kan förresten nämnas att jag utsågs till vår kandidat till finanslandstingsråd). Redan i Örbyhus var alla sittplatser upptagna, och som vanligt fick åtskilliga stå in till Uppsala.
Likartade bilder skulle jag och alla andra resenärer på Upptåget kunna ge från alla de resor som görs. I grunden är det ju ett positivt problem. Allt fler har insett att tåget är överlägset andra alternativ. Det är snabbt, säkert, miljövänligt och, om jag lyckas få sittplats, även bekvämt. Det är för mig obegripligt att det fortfarande finns de som envisas med att, ofta ensamma, åka bil till jobbet.
För mig och oss socialdemokrater, tillsammans med V och MP, är det en självklarhet att fortsätta att satsa på kollektivtrafiken. I budgeten för 2010 anslår vi ytterligare 21 miljoner kr till UL. Men borgarna, de gör tvärt om. Vid landstingsfullmäktige i förra veckan drev de igenom att UL skall få minskat anslag nästa år.
Samtidigt som den borgerliga landstingsmajoriteten minskar anslaget till trafik i det egna länet anslår man utan tveksamheter nära 300 miljoner kr till Citybanan i Stockholm. Visst är Citybanan en bra satsning, men det är tveklöst nationellt ansvar. Det skulle inte förvåna mig om borgarnas nästa steg blir att satsa uppsalabornas skattepengar i det omdiskuterade vägprojektet ”Förbifart Stockholm”.
Själv längtar jag till julen. Inte julklapparna (om jag nu får några) eller överdådet av mat och dryck, utan en tids ledighet med tid för eftertanke och mer tid med familj och vänner.
Men ännu mer längtar jag till hösten 2010!
Läs gärna mitt månadsbrev i sin helhet här
Börje Wennberg (S)
måndag 23 november 2009
Debattartikel i UNT
Läs texten här nedan eller följ länken.
Extra pengar till primärvård
Valet 2010 kommer att stå mellan en behovsstyrd, solidarisk sjukvård eller en borgerlig marknadsorientering. Det skriver Uppsala läns oppositionslandstingsråd.
På landstingsfullmäktige i morgon och på tisdag antas landstingets budget för valåret 2010. Vi rödgröna partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, lägger ett gemensamt budgetförslag. Vi vill se en utveckling som gynnar patienterna, som garanterar en jämlik vård i hela länet och som utvecklar det förebyggande arbetet. Vi vill investera i en miljömässigt hållbar framtid genom satsningar på kollektivtrafiken.
Den ekonomiska krisen ställer mycket stora krav på vårt landsting och den förvärras av den borgerliga majoritetens oförmåga att styra och att hålla i ekonomin.
Akademiska sjukhusets underskott på 143 miljoner kronor och Primärvårdsförvaltningens underskott på 88 miljoner är de största hoten mot en sund och hållbar landstingsekonomi.
Behovet av sjukvård kommer inte att minska, vilket än mer förstärker behovet av ansvarsfullt agerande. Den borgerliga experimentverkstaden måste avvecklas och kostnadsdrivande privatiseringar glömmas. För oss rödgröna är det viktigt att verksamhetens kvalitet sätts i centrum. Då hälsan är ojämlikt fördelad måste resurser fördelas utifrån de faktiska behoven. Att vårdcentraler som vårdar människor som behöver mycket hjälp ska få mer pengar, är en självklarhet för oss.
Primärvården har drabbats hårt av de olika vårdvals- och ersättningssystem som den borgerliga majoriteten infört och ständigt förändrat.
Prognosen för 2009 ligger på minus 88 miljoner kronor. Vi i den rödgröna oppositionen kan bara konstatera att det nya ersättningssystemet innehåller för lite pengar för att upprätthålla tidigare nivå gällande tillgänglighet och kvalitet. Vi vill därför införa ett områdesansvar för de medborgare som valt att inte lista sig. Förändringen innebär ett tillskott på 31 miljoner kronor till primärvård.
Vi vill se en utvecklad primärvård med en mångfald av professioner där patienterna hanteras på rätt nivå och som mer än i dag arbetar med förebyggande och tidiga insatser.
För att uppnå detta vill vi lägga de 30 miljoner kronor från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen som är avsedda för strukturförändringar direkt till verksamheten.
Sammantaget ger dessa satsningar vår egen primärvård en möjlighet att upprätthålla dagens verksamhet och stoppar de stora nedskärningarna som nu pågår.
För att förbättra folkhälsan krävs breda förebyggande insatser. Att förebygga ohälsa är lika viktigt som att lindra och bota. Under nästa mandatperiod vill vi utveckla vårdcentraler i länet till Hälsocentraler. Målsättningen med omvandlingen är ett större åtagande för det hälsofrämjande arbetet inom primärvården. Vi anslår 10 miljoner mer till hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete än de borgerliga.
Vi vidhåller att landstinget måste avskaffa de orättvisa barnavgifterna, som de borgerliga partierna var mycket snabba att införa direkt efter valet 2006.
En ändring har dock skett, i dag tvingas svårt sjuka barn som behöver sjukhusvård betala avgifter medan snuviga barn som besöker primärvården slipper.
Kollektivtrafiken har en avgörande betydelse för människors möjlighet att ta sig till sina arbeten, samtidigt som den spelar en stor och viktigt roll i det framtida miljömässigt hållbara samhället. För att kunna tillgodose en effektiv kollektivtrafik i Uppsala län måste investeringar i spårbunden trafik genomföras.
Taxorna för kollektivtrafiken har höjts kraftigt de senaste åren. Höjningar på drygt 10 procent årligen har genomförts. Taxehöjningar slår hårt, inte minst mot ungdomar, kvinnor och låginkomsttagare, vilka tillhör de som åker mest kollektivt. Därför vill vi inte se några höjda biljettpriser för länsinvånarna under 2010.
Vi anser att kollektivtrafiken är en framtidsfråga och har därför valt att skjuta till 21 miljoner mer än de borgerliga partierna under 2010.
I Köpenhamn ska världens ledare 7-18 december diskutera hur utsläppen av växthusgaser ska minska globalt. Även vi här i Uppsala län måste ta vårt ansvar.
Vi föreslår att en handlingsplan tas fram för hur landstingets ska bli fossilbränslefritt till år 2020.
Med ett år till valet 2010 är alternativen mycket tydliga inom sjukvårdspolitiken. Valet kommer att stå mellan en behovsstyrd, solidarisk sjukvård eller en borgerlig marknadsorientering. Det kommer att stå mellan en hälso- och sjukvård som satsar på förebyggande insatser och en Moderatstyrd sjukvårdspolitik som ser hälsan som en privatsak.
Börje Wennberg (S)
Sören Bergqvist (V)
Johan Edstav (MP)
Marlene Burwick (S)
landstingsråd i opposition
UNT 22/11 2009
Årets viktigaste landstingsfullmäktigemöte har börjat!
Följ debatten genom webbsändningen här
fredag 20 november 2009
Barnkonventionen fyller 20 år idag
Här är texten.
Idag fredagen den 20 november fyller FN:s barnkonvention 20 år. Sverige var ett av de första länder som undertecknade barnkonversionen. Konventionen innebär bland annat att barnens bästa ska beaktas vid alla beslut och att barn har rätt att säga sin mening vid beslut som rör dem. Enligt landstingets policy ska barns bästa tillvaratas och redovisas i beslutsprocessen, vilket inte sker idag. Det finns heller inga bra metoder för att lyssna på barns synpunkter i beslut som berör dem. Vi rödgröna partier kommer därför under våren presentera förslag som förbättrar barn och ungdomars inflytande inom landstinget. Om vi i framtiden vill ha en fungerade demokrati måste de demokratiska värdena spridas vidare till våra barn.
Från småbarnsåren på barnavårdscentralerna till ungdomstiden på ungdomsmottagningarna har landstinget ett ansvar för att ge barn och ungdomar ett bra liv. Nu pågår arbetet för att skapa ett kunskapscentrum för barn och ungdomar. Målet är att samla kunskap om barn och ungdomar på ett ställe. Vi tror att detta kan bidra till att ge bättre vård. Ett område där landstinget måste förbättra sig är att erbjuda tidig hjälp till barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Genom att uppmärksamma problem tidigt kan framtida ohälsa undvikas. Samarbete med länets kommuner är avgörande för att arbetet ska bli framgångsrikt.
Frågan om barnfattigdom har uppmärksammats mer de senaste åren. Den borgerliga regeringens politik missgynnar barn eftersom föräldrar som är arbetslösa eller sjukskrivna fått sänkt ersättning. Denna fråga kan bara lösas genom att rösta bort den moderatstyrda regeringen men det finns även saker vi kan göra här i landstinget. Efter valet 2006 införde de borgerliga partierna patientavgifter för barn, vilket vi rödgröna starkt kritiserade. Delvis har nu vår kritik vunnit gehör då avgifterna för primärvård avskaffades i somras. Men konsekvensen blir att det nu är det de svårt sjuka barnen med behov av sjukhusvård som betalar avgift medan snuviga barn som besöker primärvården slipper. Vi anser att barnavgifterna inom hela vården är orättvisa och ska avskaffas.
Den rödgröna oppositionen
Börje Wennberg (S)
Johan Edstav (MP)
Sören Bergqvist (V)
Marlene Burwick (S)
torsdag 12 november 2009
Interpellationsfrågor till den borgerliga majoriteten
Denna gång lämnade Miljöpartiet in tre interpellationer
Fossilbränslefritt landsting till 2020? av Johan Edstav
Genomför lönekartläggning ett krav från (MP), (S, (V) och moderatkvinnorna
skriven av Annika Forssell,
Något komiskt att moderatkvinnorna i ett brev uppmanar landstinget att genomföra lönekartläggningar. Detta är ett krav som vi rödgröna genomförde förra mandatperioden och som vi drivit denna mandatperiod. Den borgerliga majoriteten har ständigt sagt nej. Kan moderatkvinnorna få Erik Weiman (M) att tänka om....den som lever får se.
Förbättra rutinerna för hälsoundersökningar av Annika Forssell
Interpellationen föreslår att invandrare efter att de har fått upphållstillstånd ska, om de vill, få fortsätta få vård vid Migrationshälsan Cosmos.
Detta skulle skapa bättre kontinuitet för både patienterna och personalen.
Läs interpellationerna på Miljöpartiets hemsida som finns här.
Hotet mot Ackis!
I början av 80-talet överläts sjukhuset från staten till Landstinget i Uppsala län, med uppdrag att tillsammans med landets övriga universitetssjukhus ge högspecialiserad sjukvård, bedriva avancerad forskning och utbilda läkare och annan sjukvårdspersonal. Samtidigt delades landet in i sjukvårdsregioner, där Akademiska tillsammans med Universitetssjukhuset i Örebro fick ansvaret för Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Södermanland, Värmland samt de egna landstingen.
Nu är den högspecialiserade vården hotad och därmed också på sikt läkarutbildningen och forskningen. En upphandling av den högspecialiserade vården för patienter från Södermanland och Västmanland sker under hösten. Avtalet går ut under nästa år. Värdet av denna upphandling är drygt 500 miljoner kronor. Om Akademiska sjukhuset skulle förlora upphandlingen blir den direkta följden personalminskning med runt 1000 tjänster. I förlängningen kan effekterna bli långt värre. Detta får inte ske! Vi måste sluta att se sjukvården som vilken handelsvara som helst, särskilt den högspecialiserade vården. Om två landsting beslutar sig för att bryta ett nära, långvarigt och tryggt samarbete för att vinna lite pengar, får det stora konsekvenser för alla innevånare i övriga län. Det är djupt oroande att på direkt fråga rörande detta höra Erik Weiman(M) säga: ”Vi har all anledning att bejaka utvecklingen eftersom den säkrar Akademiskas roll som en del i ett framstående kluster….”
Vi socialdemokrater vill fortsätta att utveckla Akademiska som ett sjukhus i världsklass.
Akademiska sjukhusets betydelse för Uppsalas utveckling och tillväxt kan och får inte underskattas!
Börje Wennberg, landstingsråd (S)
måndag 2 november 2009
Jobbkongressen
Dessa rader är inledningen på mitt månadsbrev för nov 2009.
Läs hela på:
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Var-politik/Landstinget/Borjes-manadsbrev/
tisdag 27 oktober 2009
Svårt att uppnå vårdgarantin för de borgerliga
med tillgängligheten inom sjukhusvården.
Det var ingen rolig rapport!
Följande redovisning gavs.
Hur stor andel av patienterna får sitt nybesök till specialist inom 90 dagar.
59,3 % i augusti 2009
63,3 % i september 2009
Hur stor andel av patienterna får sin beslutade operation inom 90 dagar.
Augusti 2009 67,1 % (Rikssnitt 76,4 %)
September 2009 75,9 % (Rikssnitt 82,3 %)
Siffrorna visar att landstinget har en bit kvar för att klara regeringens krav för
att få pengar från tillgänglighets- och kömiljarden.
SKL och regeringen kom i december 2008 överens om en satsning på en miljard för att förbättra tillgängligheten under 2009. Landsting som klarar vårdgarantins tidsgräns för minst 80 procent av patienterna som väntar på besök eller någon behandling får del av tillgänglighets- eller kömiljarden.Om Landstinget i Uppsala län kommer att uppnå regeringens mål är osäkert. Om landstinget inte uppnår målet går vi miste om många sköna miljoner.
Innan valet 2006 pratade Ismail Kamil (FP), nu ordförande i Hälso- och Sjukvårdstyrelsen, mycket om hur viktigt det är med god tillgänglighet.
Den rödgröna majoriteten fick utstå mycket kritik för att tillgängligheten inte var tillräckligt bra. Siffrorna ovan visar att det hittills inte gått så bra för den borgerliga alliansen när det gäller tillgängligheten.
Många andra landsting är bättre exempelvis Jönköping. Följande är hämtat från deras hemsida.I april 2009 fick 95 procent (91 procent i mars) komma på sitt första specialistbesök och 90 procent (85 procent i mars) fick behandling/operation inom vårdgarantins 90 dagar.
måndag 26 oktober 2009
Rödgrön landstingsbudget 2010
Vi rödgröna har nu presenterat vårt budgetförslag.
Förslaget kommer att behandlas under eftermiddagens landstingsstyrelse och därefter i landstingsfullmäktige.
Läs förslaget här.
fredag 9 oktober 2009
Antibiotikaresistens - den tysta pandemin
TV 4 Uppland uppmärksammade också frågan.
Förutom alla sjukdom/lidande det orsakar patienterna kostar det Akademiska sjukhuset 30 miljoner kronor per år.
Läger är verkligen allvarligt WHO (Världs hälso organisationen) verkar vara handlingsförlamade, trots att det i högsta grad både är ett globalt och lokalt problem. EU gör en del. Regeringen borde prioritera frågan högre.
Något som blev tydligt var Akademiska sjukhuset jobbar bra med frågorna, men det finns mycket mer att göra, för att begränsa smittspridningen. Exempelvis borde alla väntrum utformas så att riskerna för smittspridning minimeras. Bort med alla textilmöbler, det är riktiga smitthärdar.
Detta är ytterligare ett argument för att ha en övergripande plan för hur väntrum ska se ut inom landstinget.
Jonas Åsenius
Politisk sekreterare (MP)
tisdag 6 oktober 2009
Valfrihet för patienterna, eller för det privata vårdföretaget ?
Varför ser vi inga nya etableringar i Skutskär, i Östervåla, i Örbyhus eller i Gimo?´
Dessa rader är ett utdrag ur mitt månadsbrev för oktober 2009
Läs hela månadsbrevet på:
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Var-politik/Landstinget/Borjes-manadsbrev/
tisdag 29 september 2009
I vems intresse?
Majoriteten har öppnat för fri eteblering av privata vårdgivare i Uppsala och säger att patienterna ska välja fritt, och det valet ska avgöra vilka vårdcentraler som överlever. Men vad gör då majoriteten?
Först har vi vårdcentralerna i Nyby och Öregrund. Dom föreslås bli avknoppningar á la Stockholmsmodellen. I Stockholm förklarades hanteringen i efterhand som olaglig eftersom försäljningen skett till underpris. Det gäller alltså att hitta rätt marknadspris i Uppsala vilket inte kan vara en lätt uppgift. Om avknoppningarna ska ske enligt LOVen måste troligen landstinget lägga ner verksamheten, sälja skylten och "goodwillen" och sen hoppas att etablering sker enligt vår antagna Regelbok. Det är många frågetecken som återstår att rätas ut.
Sen har vi eventuella sammanslagningar (läs nedläggningar) av vårdcentraler. I sista stund ändrades förslaget igår att slå samman Fålhagen med Samariterhemmet. En av anledningarna sas vara det faktum att Fålhagen har ett hyreskontrakt som löper tre år fram i tiden. Den uppgiften har funnits i handlingarna hela tiden. Ett annat förslag som ska utredas är en sammanslagning av Luthagen och Kungsgärdets vårdcentraler. Man kan inte undgå att fråga sig om det inte har något att göra med att intresse finns från privat håll att starta en verksamhet på Götgatan? Och det är ju tacksamt för en privat vårdgivare om konkurrensen från landstingets egenregi försvinner. Vems intressen den borgerliga majoriteten går till mötes är fullständigt uppenbart.
Marlene Burwick (S)
söndag 27 september 2009
Att kasta sten i glashus
Med stor förvåning noterar jag att han "är nästan feministisk" i ett inlägg från sen lördagskväll. Han ondgör sig vältaligt över att Ingvar Oldsberg i "Här är ditt liv" endast haft tre medelålders män som gäster i programmet. I sak kan jag ge Weiman rätt, men förvånas storligen över att en ledande moderat i Landstinget i Uppsala län tar till brösttoner i denna fråga. Hur ser det ut i landstingsstyrelsen. Moderaterna har tre ordinarie ledamöter, alla medelålders män. Dessutom har man fyra ersättare, där de tre första är män och först på sista ersättarplats kommer en kvinna. Man kan med fördel jämföra med andra partier, t.ex. Socialdemokraterna där vi regelmässigt har jämn könsfördelning.
Nej Erik, städa först framför den egna dörren och fundera en stund vad ordspråket "Man skall inte kasta sten när man sitter i glashus!" betyder.
Men Eriks irritation kan ju också bottna i irritation över att en allmänt aktad socialdemokrat fick utrymme i Ingvar Oldsberg populära TV-program. Dessutom har Ingvar lovat mig att det blir en kvinna som blir programmets gäst nästa lördag. Från Weimans sida har jag inte hört några löften om ökat utrymme för kvinnor i landstingsstyrelsen.
Börje Wennberg
landstingsråd (S)
torsdag 17 september 2009
Kvalitet i vården
För frågan om kvalitet är oerhört väsentlig. Vi behöver vässa de instrument vi har för att utveckla kvalitetsarbetet inom vården. En viktig del är de Öppna jämförelser som SKL publicerar. Jämförelser skapar en väldig drivkraft inom verksamheterna att nå bättre resultat.
Vi behöver också hitta nya sätt att garantera att alla vårdgivare, både offentliga och privata, håller en hög kvalitet och att du kan känna dig trygg i det. Ett svar på det kan vara Ylvas kvalitetscertifiering. Det ska bli spännande att se det färdiga förslaget.
Marlene Burwick (s)
tisdag 15 september 2009
Hur blev det? Tre år med borgerligt styre
Den rapport vi nu presenterar bygger på hur landstinget har styrts under de tre senaste åren med borgerlig majoritet. Har de lyckats leva upp till sina vallöften och sina tre övergripande ledord; -Tillgänglighet, -Kvalitet, -Kostnadseffektivitet? Efter tre år kan vi konstatera att de inte lyckats åstadkomma några förbättringar, snarare sämre resultat, ökad oro och bristande förtroende. Tillgängligheten har inte ökat med undantag av telefontillgängligheten. Väntetider för undersökning och behandling har inte minskat, snarare ökat under denna period.
Det finns inga tecken på att vårdkvaliteten ökat, varken vad gäller patientbemötande eller bättre hälsa. Snarare finns oroande tecken på att tidiga insatser och det hälsofrämjande arbetet kommer i kläm i omstruktureringar och en sämre ekonomi.
Kostnadseffektiviteten har inte ökat. Kostnadsökningstakten är fortfarande hög, ekonomin är inte i balans och åtgärderna otillräckliga.
Med ett år till landstingsvalet 2010 är alternativen mycket tydliga inom sjukvårdspolitiken. Även detta val kommer att stå mellan en behovsstyrd, solidarisk sjukvård eller en högerledd markandsorientering av sjukvården. Valet kommer att stå mellan en hälso- och sjukvård som satsar på förebyggande insatser och en högerledd sjukvård som ser hälsan som en privatsak. Valet kommer att stå mellan ett rödgrönt samarbete som tror på kompetensen och kunnandet hos landstingets medarbetare och ett borgerligt alternativ där privatisering av sjukvården är ett självändamål.
måndag 14 september 2009
Göran Hägglund (KD) felaktig satsning
jag trodde regingen hade som mål att minska ner antalet myndigheter. Idag har Socialstyrelsen granskningsansvaret förstärk istället deras tillsyn.
Läs mer här
onsdag 9 september 2009
Rögrön blogg nu även på riksnivå
Kolla på bloggen här.
De har kanske fått idén från oss rödgröna i Uppsala län?
Vår blogg startade redan i våras.
måndag 7 september 2009
Dialog med Akademiska sjukhuset
det rödgröna landstingskontoret.
Landstingsråden har idag börjat en mötesserie
med Akademiska sjukhusets olika verksamheter.
Bakgrunden är att det under den borgerliga
ledning ges inte något utrymme för
dialog och diskussion med verksamheterna.
Enligt Erik Weiman (M),landstingsstyrelsens ordförande
ska landstingsstyrelsen
sitta i sitt elfenbenstorn på nedre
slottsgatan och fatta beslut.
Fysiska möten är inte nödvändligt.
Nåväl nu får alla som de vill. De
rödgröna träffa verksamheterna och
Erik Weiman få fortsätta att försöka
fjärrstyra verksamheterna från nedre
slottsgatan.
Gissa vilket som funkar bäst?...
torsdag 3 september 2009
Konkurrensneutralitet inom primärvården
Allt sedan de privata vårdcentralerna startade har de haft en kraftig rabatt på laboratorietjänster vid Akademiska sjukhuset. Idag betalar landstingets egen primärvård en betydligt större avgift för köp av laboratorietjänster än vad som är fallet med de upphandlade privata vårdcentralerna. Detta ger absolut inte den konkurrensneutralitet som det ofta talas så vackert om från borgligt håll. Som jag ser det är det angeläget att landstingets egen primärvård snarast får samma villkor som de vårdcentraler som privatiserats. Det kan inte vara meningen att den offentligt drivna primärvården belastas till förmån för den privata. Till nästkommande landstingsfullmäktige ställer jag därför följande frågor till Rolf Edlund (C).
När kommer lika villkor för landstingets egen och privat primärvård införas?
Kommer konkurrensneutraliteten att gälla retroaktivt?
onsdag 2 september 2009
Hotet mot Akademiska sjukhuset
Det är min och andra landstingspolitikers vikigaste uppgift nu att sprida kunskap om vad som håller på att hända med Akademiska sjukhuset, när allt skall kunna köpas och säljas. Marknadsekonomi har sin berättigade plats där det finns fungerande marknader. Men det finns områden där det varken är lämpligt eller fungerande. Högspecialiserad sjukvård är ett sådant område, polisen ett annat, landets försvar ett tredje. Här måste Erik Weiman och jag lägga allt annat åt sidan och hjälpas åt för att rädda Akademiska sjukhuset. Jag är beredd att lägga all kraft i detta arbete, jag hoppas att Erik säger samma sak.
Läs hela månadsbrevet på:
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Var-politik/Landstinget/Borjes-manadsbrev/
Börje Wennberg
landstingsråd (S)
fredag 28 augusti 2009
(FP) följer inte sitt länsprogram
Miljöpariet gick igår ut med ett pressmeddelande, som du kan läsa på vår hemsida som finns här.
Folkpartiet skriver i sitt länsprogram för 2006 - 2010
Det finns en bred enighet om naturens betydelse i folkhälsoarbetet och om att vistelse i och annan upplevelse av natur påskyndar tillfrisknande efter sjukdom. Denna kunskap måste utnyttjas vid all sjukvårdsplanering. Upplandsstiftelsen spelar i sammanhanget en mycket viktig roll.
Trots denna positiva hållning, vill FP avslå MP motionen.
Ismail Kamil, Folkpartiets landstingsråd, gör nu vad han kan för att flytta fokus från sakfrågan. Läs hans undanflykter på Ismails blogg
Där finns många argument mot hälsofrämjande väntrum, några rätt dåliga.
onsdag 12 augusti 2009
Färre trafikdödade i Uppsala län
trafikdödas i Uppsala län.
Under januari till juli dödades 15 personer
2007, 10 personer år 2008 och och 5 personer år
2009. Vilken fantastisk minskning!
NTF har en tydlig statistik som visar var,
och hur, dödsolyckorna inträffar.
Trafiksäkerhet är en fråga som måste
prioriters när regionförbundet under hösten
ska anta en ny trafikplan för Uppsala län.
Planen är nu ute på remiss hos landstinget
och länets kommuner.
Se NTF:s statistik här
Svininfluensan och fattiga länder
svininfluensan kommer att få i Sverige och andra länder.
Även i denna fråga finns det ett fattig - rik perspektiv.
I många fattiga länder kommer det finnas ytterst lite
vaccin. I Uppsala län har det köpts in dubbla doser till hela
befolkningen.
Läs Läkare utan gränsers rapport här.
tisdag 11 augusti 2009
(M) säger: Nej till samverkan!
Man häpnar, vad menar han egentligen. Han antyder att samverkan är socialdemokratiskt trams som inte har något värde. Är det möjligen så att Kronvall tycker att en riktig politiker är en som sätter ner foten tydligt, pekar med hela handen och bestämmer själv?
Vi i oppositionen har en helt annan uppfattning. Samverkan, att lyssna till andras synpunkter och förslag och därefter jämka sig samman till en lösning som alla kan stå bakom, det leder till utveckling.
Vi är övertygade om att såväl verksamhetsföreträdare, personalorganisationer som det stora flertalet av länets innevånare delar den uppfattningen. Ständiga strider mellan de politiska blocken är inte vad de som bor i Uppsala län vill ha. Det leder till ryckighet i verksamheten, ständiga omorganisationer och kraftiga kostnadsökningar.
Dialog och samverkan är en utmärkt arbetsmodell om vi vill ha hög kvalitet i verksamheten, god tillgänglighet, kontroll på ekonomin och medarbetare som trivs.
Av insändaren framgår inte om Kronvalls har hela den moderata gruppen bakom sig. Jag hoppas naturligtvis att han är ensam om sitt motstånd mot samverkan, och att Erik Weiman snabbt tar avstånd till från sin partikamrats idéer.
Börje Wennberg (S)
landstingsråd
torsdag 6 augusti 2009
Livets Ord och (KD) i Uppsala sitter i samma båt
Jonathan Ekman VD för Livets ord i Uppsala ställer upp i
kyrkovalet för Kristdemokraterna (KD).
Läs mer här.
Banden mellan (KD) i Uppsala och Livets Ord är
väldigt starka.
Här i landstinget i Uppsala län är både landstingsrådet
Anna-Karin Klomp och Jonas Segersam
politisk sekreterare, nu vikarierande
landstingsråd medlemmar i Livets ord.
Jonas Segersam är även ordförande för (KD) i Uppsala kommun.
Det är OK i och för sig, det råder religionsfrihet
i Sverige, men man måste inför väljarna
vara bredd att försvara eller ta avstånd
från sin kyrkas åsikter.
Det måste nu vara fullständigt klart för
alla. En röst på (KD) är en röst på Livest Ord,
och allt vad de står för.
Enligt mig åsikt står Livets ord för följande:
- Arvsynd
- Nej till homosexuellas rätt att gifta sig.
- Ett patriarkalt samhälle, jämställdheten
kommer att försämras. De vill ha gamla
könsroller, pappa jobba, mamma ta ha om
barnen/hemmet.
- Otydligheter gällande evolutionsläran,
Livets ord talar om intelligent design,
ett nytt ord för kreationism.
Jonas Åsenius
Själv ateist, men som
har full respekt för alla som
har en religiös tro.
måndag 20 juli 2009
Fel av Ulf Wickbom
måndag 15 juni 2009
En grön framtid
Vårt landsting är också miljöcertifierat enligt ISO 14001 och har höga miljökrav på verksamheten. Låt inte den nya vårdvalsmodellen leda till att kraven sänks. Lika krav bör gälla både vår egen som den upphandlade verksamheten. Låt konkurrensneutralitet råda på området!
Marlene Burwick landstingsråd (S)
Vad är hugget i sten?
I övrigt måste jag citera Claes Sundelin när det gäller uttalande från borgligt håll att inget är hugget i sten och att man kan ändra ersättningssystem en gång i halvåret. ”- När det gäller ersättningssystemet verkar det som det är skrivet med blyertspenna i mjukost”.
Susanne Eriksson politisk sekreterare (S)
Einstein och Kamil
Susanne Eriksson, politisk sekreterare (S)
Glada gubbar eller röda siffror
Susanne Eriksson, politisk sekreterare (S)
måndag 8 juni 2009
Akkis måste spara
ett möte och berättat hur dålig sjukhusets ekonomin är.
Bra att mötet har hållits, det vara på tiden!
Läs om möte på UNT:s sida här
Ska Ismail Kamil (FP) till riksdagen
riksdagsledamot för Folkpartiet.
Idag är Cecilia Wikström riksdagsledamot från länet, men
eftersom Wikström nu ska bli EP-ledamot i Bryssel så
bli det en (FP) stol ledig i riksdagen.
Närmast på tur är Erik Ullenhag, men Erik är idag partisekreterare
för Folkpartiet, kommer han lämna det uppdraget för att bli
riksdagsledamot? Det tror inte jag.
Det kan då innebära att Ismail Kamil, idag ordförande
i Hälso-och sjukvårdsstyrelsen hamnar på tur för att bli
riksdagsledamot.
Det ska bli spännande att se vad som händer....
måndag 1 juni 2009
...Då måste alla uppsalabor bli veganer...
Då måste alla uppsalabor bli veganer, alla måste sälja sina bilar och man måste sluta att bygga nya hus.
Hans budskap var alltså att om den tänkta satsningen på en privat lågprisflygplats skall vara klimatneutral måste uppsalaborna göra dessa tre val.
Pär är ju inte vilken tyckare som helst, han är en auktoritet på området och en synnerligen välrenommerad sådan.
Detta är ett utdrag ur mitt månadsbrev för juni 2009.
Läs hela månadsbrevet på:
www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Var-politik/Landstinget/Borjes-manadsbrev/
Börje Wennberg (S)
tisdag 26 maj 2009
Buller och utsläpp inga problem för landstingsledningen
I och med att jag sitter i kommunfullmäktige fick jag även äran att lyssna på den 4 timmar långa debatten om Ärna där. Här fick jag lyssna på borgliga argument som ökande turism och därigenom många nya jobb. Jag tror nog säkert att många turister kommer att välja att flyga till Ärna men att tro att de kommer att stanna och turista i Uppsala för att vi har en lågprisflygplats är mer än naivt. De far nog raskt vidare till Stockholm eller någon annan ort som är det egentliga målet. De som stannar i Uppsala hade gjort det ändå. Jag kan bara se till mig själv, när jag flög lågpris till Frankrike valde jag att turista i Paris inte i Beauvais (jag var till och med tvungen att slå upp namnet nu).
Som slutkläm kan jag bara säga att gårdagen visade prov på att den moderatledda borgliga majoriteten i landstinget såväl i kommunen inte tar klimat- och miljöfrågorna på allvar. Det går bra att prata om att ta ansvar för klimatet men när det väl kommer till kritan får gärna några andra göra det och som alltid annars är det bättre om marknaden styr.
Susanne Eriksson, politisk sekreterare (S)
Återigen ett oansvarigt beslut
Att så lättvindigt avsäga sig det politiska ansvaret för att vi har en god Hälso- och sjukvård i hela länet som borgarna gör är oansvarigt. Vad som också är oroande är att den borgerliga majoriteten struntar i de skiftande sociala villkoren som finns både i länet som helhet men också mellan olika stadsdelar i Uppsala. Det hade räckt med att öppna första bästa bok i socialmedicin och ta del av väl belagd och sedan länge känd forskning om sambandet mellan klass och sjuklighet.
Borgarna pratar om telefontillgänglighet och det är viktigt. Men frågan om tillgänglighet är större än så! Förarbetena till Hälso- och sjukvårdslagen talar om att en god tillgänglighet i ordets riktiga bemärkelse handlar om en geografisk, demografisk, socioekonomisk och kulturell tillgänglighet. Då behöver vi ha ett hållbart ersättningssystem och ett tydligt politiskt ansvar.
Marlene Burwick (S)
Vårt förslag till preliminär plan och budget
Vi i oppositionen tar bland mycket annat upp att primärvården behöver ett ersättningssystem som bejakar ett utvecklande teamarbete och som inte fokuserar på läkarbesök utan på bästa effektiva omhändertagandenivå. Vi vill därför ta fram ett strategiskt dokument för en utvecklad och finansierad primärvård som också inkluderar ett närvårdskoncept.
Vi i oppositionen anser att hälso- och sjukvård ska ges och prioriteras utifrån behov hos den enskilda patienten. Det är tydligt att vi inom oppositionen förstår att hälsan är ojämlikt fördelad och att landstingets resurser därför måste fördelas utifrån de faktiska behoven. Den moderatledda majoritetens begreppsflora med patienter som kunder och kundernas rättigheter att själva avgöra var och när eventuella behov ska tillgodoses innebär att vi går mot en sjukvård där plånbokens storlek får en ökad betydelse.
Läs hela vårt förslag här>>
söndag 24 maj 2009
Ekologisk mat - borgerligt miljösvek
Patienterna på Akkis är värda en bättre mat. God och nyttig mat är en viktig del i tillfrisknandet efter exempelvis en operation.
Landstingets mål är att år 2010 ska andelen ekologiskt producerade livsmedel vara 33 % av det totala inköpsvärdet i kronor räknat.
Detta mål biföll Moderater, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna i landstingsfullmäktige, juni 2006. Nu ser de till att målet inte kan uppnås. Riktigt dåligt!
Nu är andelen ekologiska livsmedel ca 25 procent, om ett år gissar jag att det det bara är 10 procent.
Hör och läs Radio Upplands nyhet här
http://www.sr.se/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=2854824
fredag 15 maj 2009
Ideologiskt betingad dumhet
På nytt har det blivit intressant att reflextera över den förestående privatiseringen av vårt landstings sjukvårdsrådgivning. Jag klipper några rader ur dagens www.aftonbladet.se :
"Olustigt"
De anställda sjuksköterskorna är rädda för att det nya företaget kommer att pressa samtals-tiderna, något som skedde i Stockholm när det hårt kritiserade företaget Medhelp tog över.
Flera ska ha sagt upp sig.
– Vi känner en väldig olust. Ingen har lyssnat på oss, säger en sjuk- sköterska.
Ismail Kamil (FP) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och ansvarig för privatiseringen:
– Väntetiderna till sjukvårdsrådgivningen har legat över målet i flera år. Då måste vi prova en annan driftsform.
Tyder inte det snarare på underbemanning?
– Vi har inte tittat på bemanningen. Men jag är personligen övertygad om att privat konkurrens leder till bättre kvalitet.
Tycker du att kvaliteten blev bättre i Stockholm när privata Medhelp tog över?
– Jag har ingen aning om det.
Ni beställde en konsultrapport för 73 000 kronor men struntade i slutsatsen. Varför?
– Vi gjorde en annan bedömning.
Du har inte granskat vad som hände i grannlänet, gått emot konsulten och inte lyssnat på dina egna anställda. Hur tycker du själv att du har hanterat den här frågan?
– Perfekt."
Man tar sig för pannan. Den mannen upphör aldrig att förvåna, och än en gång leder han i bevis att för den borgerliga landstingsmajoriteten i Landstinget i Uppsala län är det ideologiskt betingade beslut som gäller. En ideologi där han är övertygad om att privat alltid är bättre än det som drivs i allmän regi. Att experter tydligt avråder, att personalen är oroad för kraftigt pressade samtalstider eller om det blir dyrare, det spelar ingen roll. Huvudsaken är ju att det drivs privat.
Vi socialdemokrater tillsammans med vänstern och miljöpartiet ser inga skäl att privatisera sjukvårdsrådgivningen. Den konsultrapport som togs fram före upphandlingen var entydig: Privatisera inte! Vi lyssnar till goda råd. Vi vill behålla en välfungerande verksamhet i egen regi.
Börje Wennberg (S)
torsdag 14 maj 2009
Har precis återkommit från en studieresa med landstingsgruppen till Region Skåne och fått en utmärkt dragning av deras arbete och införande av Hälsoval Skåne. I lugn och ro, och med kloka ingångskriterier, har de vridit och vänt på det mesta. Allt för att kunna förutse konsekvenser av olika alternativ, för att säkra att systemet styr mot de mål man satt upp och från början gjort klart att detta inte är ett sparprojekt. För att styra resurserna mot befolkningens verkliga behov används både vårdtyngd och socioekonomiska faktorer som grund för ersättning.
Det är inte första gången jag hör detta. Landstingsrådsberedningen gjorde i februari ett besök i Skåne och fick samma dragning. Tyvärr var intresset inte stort från de borgerliga landstingsråden. Direkt efter dragningen konstaterade bl a Erik Weiman (M) att det där var nog inget för oss. Det verkade krångligt och det framhastade ersättningssystem som vi infört var så enkelt. Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Ismail Kamil (FP) var inte med. Han hade verkligen behövt höra hur man kan styra efter behov. Nu tror jag dock inte att Ismail är mottaglig för kloka argument, han har sin agenda och den leder totalt fel. Och så har det gått som det gått!
Primärvården lägger en prognos på minus 85 miljoner kronor. Den borgerliga majoriteten inser att redan efter några månader måste man förändra i det system som man hade så bråttom att besluta om. Nu blir det mer pengar till primärvården, barnavårdscentralerna lyfts ut och blir ett tilläggsuppdrag, likaså mödravården. Men fortfarande behövs mer pengar i systemet. De föreslagna förändringarna rättar inte till de grundläggande problemen; den totala fokuseringen på läkarbesök, inga pengar för de som inte aktivt listar sig och bristen på förebyggande arbete.
När vi återtar makten kommer vi, i dialog med primärvården, att genomföra ett ersättningssystem som sätter patienters, inte privata vårdproducenters, behov i centrum.
Sören Bergqvist (V)
onsdag 13 maj 2009
Grattis Akkis - rikscentrum för brännskadevård
Akademiska sjukhuset blir ett av två rikscentrum för
brännskadevård i Sverige.
Linköping fick det andra tillståndet.
Akkis håller en mycket hög nivå vad det gäller
brännskadevård, det var helt rätt att de
fick ett av de två tillstånden.
Jag har varit där på studiebesök och sett hur
vården fungerar.
Ett stort grattis till Akkis & landstinget
söndag 10 maj 2009
Det ska böjas i tid ....
Jag har just läst det senaste numret av Pedagogiska Magasinet (http://www.pedagogiskamagasinet.se/), och vill citera några ytterst träffsäkert formulerade rader ur Leif Mathiassons ledare:
"Det ska böjas i tid det som krokigt skall bli. Nu fylls skollagen på med nya bestraffningsmetoder: avstängning, skriftliga varningar, kvarsittning och så den björklundska nykonstruktionen "försittning". Utbildningsministerns repressalieretorik når nya höjder.
I hans värld är våra barn och ungdomar någon slags fientliga styrkor som ska kämpas ner och besegras. För den som bär det yttersta politiska ansvaret för skolan är det en förödande inställning.
Skolan är en resursarena - men också en social arena. En arena där barn och ungdomar formas i ömsesidigt samspel - med varandra och tillsammans med vuxna. Det kan inte styras av ett instrumentellt repressalietänkande.
Skolan ska inte vara en straffanstalt. Rektorerna ska inte vara anstalltsbefäl och lärarna ska inte vara dess vaktstyrka."
Man suckar tungt och undrar vart skolan är på väg. Inom sjukvården är det självklart att det finns evidens innan man inför nyheter. Det skulle vara intressant att veta om den avdankade majoren Björklund vet vad det begreppet innebär, och vilka vetenskapliga rön han i så fall lutar sig mot när han genomdriver reformer i skolan.
Börje Wennberg (S)
torsdag 7 maj 2009
Sverige och Uppsala reas ut
När Apoteken väl är sålda står kollektivtrafiken på tur. En ny utredning, beställd av den borgliga regeringen har kommit fram till att nuvarande trafikhuvudmän bör avskaffas och att kommersiella företag ska ges företräde att bedriva kollektivtrafik och att de då ska få välja vilja linjer de vill bedriva trafik på. Detta liknar lite fri etablering inom primärvården.
Jag har mycket svårt att se logiken i allt detta. I min värld är det patienternas och resenärernas behov som bör styra var det finns ett Apotek, en vårdcentral eller ett tåg. Varför ha flera vårdcentraler i områden där de flesta är småförkylda men färre läkare i områden med många multisjuka äldre? Vem tror att de kommersiella krafterna kommer att välja järnvägspåren i glesbygden?
De borgliga pratar vackert om valfrihet och jag kan ge dem rätt. Om de får fortsätta att styra kommer vi inom en snar framtid att ha en fantastisk valfrihet för alla utländska storföretag.
Susanne Eriksson (S)
tisdag 5 maj 2009
Vad händer med landstinget?
Eller är det som allt fler misstänker att den moderatledda regeringen nu tar chansen att skära ner det svenska generella välfärdssystemet, det som har så stor trovärdighet runt om i världen? Att man passar på nu när man inte behöver motivera sitt agerande med ideologiska skäl utan kan skylla på den dåliga ekonomin.
Uppsala läns landsting har sedan 2009 års budget beslutades tappat drygt 260 miljoner kr i skatteintäkter. Dessutom går både Akademiska sjukhuset och Primärvården med kraftiga underskott. Idag har vi en negativ avvikelse mot budget på drygt 350 miljoner kr !
I ett så här allvarligt läge krävs politiskt mod från såväl majoritet som opposition. Vi i oppositionen har avstått från de alltför vanliga populistiska spelet. Vi har istället sedan mer än ett år drivit på majoriteten att Akademiskas allt snabbare ökningstakt på underskotten måste brytas. Vi har under lika lång tid efterlyst åtgärder inom primärvården för att ge dem en rimlig chans att klara ekonomin. När det gäller Akademiska sjukhuset förefaller det som om majoriteten nu insett allvaret. Återstår sedan att se om de har mod att vidta de åtgärder som kommer att behövas. När det gäller primärvården ser vi däremot inga tecken på att man förstått vilka omöjliga förutsättningar man gett den primärvård som drivs av landstinget. Primärvården själv presenterar förslag, men får inte genomföra dessa. Varför?? Är det kanske så även här att någon vill visa att den landstingsdrivna vården inte fungerar, för att få möjlighet att privatisera även hela primärvården?
Börje Wennberg (S)
torsdag 30 april 2009
Val-borg (mp) flotte i Fyrisån
Flera flottar hade sociala och politiska teman.
Kolla på Tv 4 Upplands inslag
http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=754378&treeId=1007112&renderingdepartment=2.757
Trevlig valborg!
Jonas Åsenius (MP)
onsdag 29 april 2009
Landstingets ekonomi
I måndags presenterades ekonomiska prognoser för 2009.
Om de ekonomiska besparingar som presenterats får halvbra
effekt blir det ekonomiska underskotter ca - 130 Mkr.
Om besparingsprogrammet inte får någon effekt blir
underskotter närmare - 200 Mkr!
Den viktigaste orsaken till det försämrade resultatet är att
skatteintäkterna sjunker. En annan orsak är att
de omgivande landstingen också har ekonomiska problem
och därför väljer att köpa mindre vård från Akademiska
sjukhuset än tidigare.
Vid måndagens landstingsstyrelse diskuterade ekonomin
intensivt.
Johan Edstav tyckte att Akademiska sjukhuset misskött sitt
uppdrag och vill att delegationen för att anställa personal
skulle överföras till landstingets kansli.
Läs och lyssna på Radio Upplands inslag om hurvida
antalet anställda har minskat sjukhuset eller inte
http://www.sr.se/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=2800124
Jonas Åsenius
Politisk sekreterare (MP)
måndag 27 april 2009
Landstingsstyrelse och HSS idag
onsdag 22 april 2009
Handlingskraftiga borgare
Det blir mer och mer tydligt att Ismail Kamil tycker att det är spännande att leka affär. Allt ska köpas och alla medborgare ska vara kunder. I torsdagens UNT berättas att han nu ska ut och köpa en barnläkare till Knivsta vårdcentral. Jag undrar om de finns läkare att köpa på Konsum eller är det kanske till Babyland man ska vända sig när man vill köpa just en barnläkare.
I samma UNT berättas att kommunalråd Lars O Eriksson (C) nu visar handlingskraft. Han är mycket upprörd över hålen i gatan och kommer därför att på egen hand att köpa en hink asfalt och personligen täppa till hålen (eller ett hål). Det kanske är något nytt koncept från borgligheten – om alla politiker adopterar ett hål kanske kommunens cykel- och gångvägar återigen blir möjliga att ta sig fram på.
Jag vet att oppositionen i kommunen ser lite annorlunda på saken. Till skillnad från borgarna inser nog alla från S, V och MP att det är minskade ekonomiska resurser till vägunderhåll som är den främsta orsaken till att vägarna ser ut som de gör. Det kan visserligen verka lite handlingskraftigt att själv täppa till ett hål, men oppositionen vill täppa till flera hål genom att ge Gatu- och trafiknämnden tillräckligt med resurser.
Slutligen kan man i Uppsalatidningen läsa om Cecilia Wikström som nu kandiderar till EU-parlamentet. Hon tycker att det skulle vara spännande att vara en liten fisk i en stor damm istället för som idag som riksdagsledamot vara en stor fisk i en liten damm. Här kan man undra lite över att riksdagen som liten damm? Med ett sådant uttalande förbättras inte direkt demokratisynen. Jag kan förstå att Cecilia Wikström valde att lämna landstingsfullmäktige i början av mandatperioden, där jag förmodar att hon såg sig själv som en val i en regnpöl.
Susanne Eriksson (S)
Hälsoäventyret är i fara
Landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun.
Äventyret ligger på gågatan i Uppsala. Dit
får grundskoleklasser komma för att lära sig mer
om sin hälsa. Hälsoäventyret är väldigt populärt,
det är nästan jämt fullbokat.
Jag träffade idag några hälsopedagoger som berättade
hur viktigt Folkhälsoäventyret är.
Nu finns risken att Folkhälosäventyret läggs ner.
Cecilia Forss (M) som är ordförande i Barn - och Ungdomsnämnden
har deklarerat att nämnden inte har råd att bidra
med pengar till verksamheten.
Även Primärvården som Folkhälsoäventyret sorterar under
i Landstinget vill dra in verksamheten på grund av budgetproblem.
Att stänga Hälsoäventyret skulle vara mycket kortsiktigt!
När ekonomin blev bättre skulle det troligen byggas upp igen.
Att ha ett hälsoäventyr är väl investerade pengar.
Stoppa nerläggningen av Hälsoäventyret!
Jonas Åsenius
Politisk sekreterare (MP)
tisdag 21 april 2009
Hur står det till med tillgängligheten?
Den senaste statistiken visar nu att de privata husläkarna och vårdcentralerna drar ner landstingets siffror när det gäller telefontillgängligheten till primärvården. Jag undrar vad Ismail tycker om detta?
Marlene Burwick (S)
måndag 20 april 2009
Misstroende mot de egna
Tyvärr var det ingen av de borgerliga ledamöterna som visade civilkurage nog att acceptera revisorernas (utom den moderate) kritik. Efter votering avfärdades anmärkningen av den borgerliga majoriteten. S, V och MP delade revisorernas kritik, och reserverade sig mot beslutet att inte lyssna till revisorernas (utom den moderate) anmärkning.
Märkligast blir detta för de folkpartistiska och centerpartistiska ledamöterna, som i praktiken riktar ett misstroende gentemot sina egna representanter i landstingsrevisionen.
Föremålet för revisorernas (utom den moderate) kritik, landstingets högsta politiker Erik Weiman konstaterar på sin blogg att revisorerna anmärkning var ett rent politiskt utspel. Så här skriver han:
"....fullkomligt uppenbart att anmärkningen helt och hållet var av politisk karaktär."
Snacka om att uppträda arrogant och att samtidigt ta heder och ära av revisorerna, speciellt av Folkpartiets och Centerpartiets representanter i landstingsrevisionen.
Börje Wennberg (S)
Den fallskärm på cirka miljonen som Erik Weiman (M) ensidigt, och utan att på något behöva göra det, beviljade den avgående landstingsdirektören flyger vidare och vägrar att landa och försvinna. Fem av sex revisorer i landstinget riktar en anmärkning till Erik Weiman för tilltaget. Därmed avtvingades landstingsfullmäktige idag ett eget ställningstagande, anmärkning eller inte! Att den borgerliga majoriteten känner att den inte vill stöta sig med den moderate ordföranden kan man kanske ha viss förståelse för. Trots att både FP:s och C:s revisorer stog bakom anmärkningen. Det anmärkningsvärda vid dagens sammanträde var med vilken enfas både Folkpartiet och Kristdemokraterna försökte föra fullmäktige bakom ljuset genom att påstå att liknande avtal fattats tidigare och att då hade minsann ingen reagerat. Det är inte sant!
Avgångsvedelag är i sig ingen ovanlighet. Det är många gånger priset för att man köper bort tryggheten i form av LAS (lagen om anställningstrygghet) som ju reglerar både att en saklig grund för uppsägning måste finnas och att det finns uppsägningstider åt båda hållen. I det aktuella fallet gällde alltså inte LAS och i anställningsavtalet fanns bara reglerat villkoren för om landstinget sade upp direktören. Vid egen uppsägning skulle därmed ingen ersättning utgå. Något tidigare sådant fall känner jag då inte till, bara fall där personer sagts upp, utlöst avtalsenligt avgångsvederlag eller blivit utköpt från en tillsvidareanställning i en ekonomisk uppgörelse.
Det den borgerliga majoriteten i fullmäktige gjorde idag genom att inte rikta en anmärkning till Erik Weiman, är att legitimera att den högste politikern i landstinget i enrum och på eget bevåg, kan bevilja den högste tjänstemannen i landstinget en fallskärm.
Nåväl, fallskärmen fladdrar vidare och kommer inte att glömmas, vare sig av anställda, oss i oppositionen eller av medborgarna. Den får du leva med länge Erik Weiman!
Sören Bergqvist (V)
fredag 17 april 2009
Generös med andras pengar…
Landstingsrådet Erik Weiman har också delat ut andras pengar till ”fallskärm” åt förre landstingsdirektören. Åtagandet var helt frivilligt men Weiman tycker inte att han behöver motivera beslutat eller förklara varför han handskas så med skattepengar. Han framhärdar arrogant att han ”i kraft av sin ställning” har full rätt att göra så här. Självklart får ageranden som Lundby-Wedins och Weimans effekter.
Jag tror egentligen inte att miljonerna i sig fäller vare sig AMF eller vårt landsting.
Men symbolvärdet är kraftfullt. Att å ena sidan ”skänka” bort pengar och å andra sidan förvänta sig att landstingets medarbetare skall ta krafttag för att få ekonomin i balans tyder på stor okunnighet i ledarskap. Naturligtvis, och med all rätt, reagerar LO-medlemmar och landstingsanställda inför denna maktens arrogans.Landstingets alla revisorer utom den moderate (häpp!!) riktar nu kritik mot Weimans oansvariga slöseri med skattemedel. Det skall bli mycket intressant att se hur mycket kurage som finns hos de borgerliga ledamöterna i landstingsfullmäktige.
Börje Wennberg (S)
Nu visar sig konsekvenserna av det ersättningssystem som den borgerliga majoriteten hastade fram under våren 2008. När vi från oppositionen ställde frågor och begärde att konsekvenserna för ekonomi och uppdrag skulle analyseras mer, struntade borgarna helt i farhågor och kritik. Vi i oppositionen drev fram en minoritetsåterremiss i ett försök att få mer tid för en bättre analys. Men borgarna slog dövörat till och t o m inkallade en extra landstingsstyrelse följt av ett extra landstingsfullmäktige, utan att svara på en enda av de frågor vi hade skickat med återremissen.
Nu när systemet är i skarp drift visar det sig att intäkterna för den egna primärvården kraftigt underskrider tidigare ersättningsnivåer. Det finns helt enkelt för lite pengar i systemet. Prognosen efter två månader hamnade på osäkra minus 49 miljoner och den troliga prognosen efter det första kvartalet ligger på ca 70 miljoner kronor i underskott. Osäkerheten på intäktssidan är visserligen stor men de första utbetalningarna ger inga lugnande besked.
Vag gör då borgarna? Ingenting! De pratar bara om att systemet ska följas noga och justeringar får göras om det behövs. Men primärvårdsförvaltningen måste få besked. De har ju fullmäktiges beslut att gå på och då måste de vidta kraftiga åtgärder, dvs säga upp kanske 80 tjänster för att klara sin ekonomi. Vilket i sin tur kraftigt påverkar möjligheten att fullfölja sitt uppdrag.
Detta är borgerlig politik i ett nötskal. Man ignorerar den egna verksamhetens erfarenheter och farhågor och genomför sin politik, kosta vad det kosta vill!
Sören Bergqvist
fredag 13 mars 2009
Vårt samarbete är en styrka för hela länet!

Vår politik kommer att innebära mer av behovsstyrning och betydligt mindre av marknadslösningar när det gäller hälso- och sjukvården. Vi anser att vård ska ges utifrån patientens behov inte efter storlek på plånbok eller skarpast röst. Vi är tre partier som har en gemensam grundsyn på en solidarisk, svensk hälso- och sjukvård, och en betydande samstämmighet i många frågor. Vi är samtidigt inte rädda för att tycka olika då och då utan ser våra partiers olikheter som en tillgång i samarbetet. Den omoderna likformighet som den borgliga majoriteten visar är ingenting vi eftersträvar.