tisdag 5 maj 2009

Vad händer med landstinget?

Jag kan med stor tillfredsställelse se tillbaka på en intensiv men samtidigt inspirerande långhelg. Nu är helgen över och det är den grå och allt tuffare vardagen som väntar. Sverige står mitt i en jobbkris. Vi går mot massarbetslöshet. Att krisens ursprung är global gör inte att vi kan luta oss tillbaka och hoppas att den snart skall gå över. Jobbkrisen innebär att kommuner och landsting för allt mindre skatteintäkter. Regeringen har utlovat extra statsbidrag, men inte i år utan först 2010. Kan det möjligen bero på att det är valår, eller inser man inte att vi står mitt i krisen och att det är synnerligen angeläget med insatser nu för att slå vakt om välfärden.

Eller är det som allt fler misstänker att den moderatledda regeringen nu tar chansen att skära ner det svenska generella välfärdssystemet, det som har så stor trovärdighet runt om i världen? Att man passar på nu när man inte behöver motivera sitt agerande med ideologiska skäl utan kan skylla på den dåliga ekonomin.

Uppsala läns landsting har sedan 2009 års budget beslutades tappat drygt 260 miljoner kr i skatteintäkter. Dessutom går både Akademiska sjukhuset och Primärvården med kraftiga underskott. Idag har vi en negativ avvikelse mot budget på drygt 350 miljoner kr !

I ett så här allvarligt läge krävs politiskt mod från såväl majoritet som opposition. Vi i oppositionen har avstått från de alltför vanliga populistiska spelet. Vi har istället sedan mer än ett år drivit på majoriteten att Akademiskas allt snabbare ökningstakt på underskotten måste brytas. Vi har under lika lång tid efterlyst åtgärder inom primärvården för att ge dem en rimlig chans att klara ekonomin. När det gäller Akademiska sjukhuset förefaller det som om majoriteten nu insett allvaret. Återstår sedan att se om de har mod att vidta de åtgärder som kommer att behövas. När det gäller primärvården ser vi däremot inga tecken på att man förstått vilka omöjliga förutsättningar man gett den primärvård som drivs av landstinget. Primärvården själv presenterar förslag, men får inte genomföra dessa. Varför?? Är det kanske så även här att någon vill visa att den landstingsdrivna vården inte fungerar, för att få möjlighet att privatisera även hela primärvården?

Börje Wennberg (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar