fredag 17 april 2009

Hellre bråttom än bra!

Nu visar sig konsekvenserna av det ersättningssystem som den borgerliga majoriteten hastade fram under våren 2008. När vi från oppositionen ställde frågor och begärde att konsekvenserna för ekonomi och uppdrag skulle analyseras mer, struntade borgarna helt i farhågor och kritik. Vi i oppositionen drev fram en minoritetsåterremiss i ett försök att få mer tid för en bättre analys. Men borgarna slog dövörat till och t o m inkallade en extra landstingsstyrelse följt av ett extra landstingsfullmäktige, utan att svara på en enda av de frågor vi hade skickat med återremissen.
Nu när systemet är i skarp drift visar det sig att intäkterna för den egna primärvården kraftigt underskrider tidigare ersättningsnivåer. Det finns helt enkelt för lite pengar i systemet. Prognosen efter två månader hamnade på osäkra minus 49 miljoner och den troliga prognosen efter det första kvartalet ligger på ca 70 miljoner kronor i underskott. Osäkerheten på intäktssidan är visserligen stor men de första utbetalningarna ger inga lugnande besked.
Vag gör då borgarna? Ingenting! De pratar bara om att systemet ska följas noga och justeringar får göras om det behövs. Men primärvårdsförvaltningen måste få besked. De har ju fullmäktiges beslut att gå på och då måste de vidta kraftiga åtgärder, dvs säga upp kanske 80 tjänster för att klara sin ekonomi. Vilket i sin tur kraftigt påverkar möjligheten att fullfölja sitt uppdrag.
Detta är borgerlig politik i ett nötskal. Man ignorerar den egna verksamhetens erfarenheter och farhågor och genomför sin politik, kosta vad det kosta vill!

Sören Bergqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar