tisdag 15 september 2009

Hur blev det? Tre år med borgerligt styre

Vi rödgröna partier presenterade idag rapporten Ett år kvar till valet- tre år med borgerligt styre i landstinget

Den rapport vi nu presenterar bygger på hur landstinget har styrts under de tre senaste åren med borgerlig majoritet. Har de lyckats leva upp till sina vallöften och sina tre övergripande ledord; -Tillgänglighet, -Kvalitet, -Kostnadseffektivitet? Efter tre år kan vi konstatera att de inte lyckats åstadkomma några förbättringar, snarare sämre resultat, ökad oro och bristande förtroende. Tillgängligheten har inte ökat med undantag av telefontillgängligheten. Väntetider för undersökning och behandling har inte minskat, snarare ökat under denna period.
Det finns inga tecken på att vårdkvaliteten ökat, varken vad gäller patientbemötande eller bättre hälsa. Snarare finns oroande tecken på att tidiga insatser och det hälsofrämjande arbetet kommer i kläm i omstruktureringar och en sämre ekonomi.
Kostnadseffektiviteten har inte ökat. Kostnadsökningstakten är fortfarande hög, ekonomin är inte i balans och åtgärderna otillräckliga.

Med ett år till landstingsvalet 2010 är alternativen mycket tydliga inom sjukvårdspolitiken. Även detta val kommer att stå mellan en behovsstyrd, solidarisk sjukvård eller en högerledd markandsorientering av sjukvården. Valet kommer att stå mellan en hälso- och sjukvård som satsar på förebyggande insatser och en högerledd sjukvård som ser hälsan som en privatsak. Valet kommer att stå mellan ett rödgrönt samarbete som tror på kompetensen och kunnandet hos landstingets medarbetare och ett borgerligt alternativ där privatisering av sjukvården är ett självändamål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar