tisdag 26 maj 2009

Återigen ett oansvarigt beslut

Beslutet igår i landstinget om ändringar i ersättningssystemet är ett steg närmare den fria etableringen och den ökade valfriheten för vårdbolagen som socialminister Göran Hägglund vill tvinga på landstingen. Men den uppenbara obalans som finns mellan storstadsområden och den glesbygd som utgör större delen av Sveriges karta är också tydlig i vårt eget län. Fri etablering fungerar som en magnet i centrala Uppsala, medan lockelsen att öppna eget i glesbygden torde vara begränsad.

Att så lättvindigt avsäga sig det politiska ansvaret för att vi har en god Hälso- och sjukvård i hela länet som borgarna gör är oansvarigt. Vad som också är oroande är att den borgerliga majoriteten struntar i de skiftande sociala villkoren som finns både i länet som helhet men också mellan olika stadsdelar i Uppsala. Det hade räckt med att öppna första bästa bok i socialmedicin och ta del av väl belagd och sedan länge känd forskning om sambandet mellan klass och sjuklighet.

Borgarna pratar om telefontillgänglighet och det är viktigt. Men frågan om tillgänglighet är större än så! Förarbetena till Hälso- och sjukvårdslagen talar om att en god tillgänglighet i ordets riktiga bemärkelse handlar om en geografisk, demografisk, socioekonomisk och kulturell tillgänglighet. Då behöver vi ha ett hållbart ersättningssystem och ett tydligt politiskt ansvar.

Marlene Burwick (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar