måndag 23 november 2009

Debattartikel i UNT

Igår söndag publicerade Upsala nya tidning följande debattartikel av oss rödgröna.
Läs texten här nedan eller följ länken.


Extra pengar till primärvård
Valet 2010 kommer att stå mellan en behovsstyrd, solidarisk sjukvård eller en borgerlig marknadsorientering. Det skriver Uppsala läns oppositionslandstingsråd.


På landstingsfullmäktige i morgon och på tisdag antas landstingets budget för val­året 2010. Vi rödgröna partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, lägger ett gemensamt budgetförslag. Vi vill se en utveckling som gynnar patienterna, som garanterar en jämlik vård i hela länet och som utvecklar det förebyggande arbetet. Vi vill investera i en miljömässigt hållbar framtid genom satsningar på kollektivtrafiken.

Den ekonomiska­ krisen ställer mycket stora krav på vårt landsting och den förvärras av den borgerliga majoritetens oförmåga att styra och att hålla i ekonomin.

Akademiska sjukhusets underskott på 143 miljoner kronor och Primärvårdsförvaltningens underskott på 88 miljoner är de största hoten mot en sund och hållbar landstingsekonomi.

Behovet av sjukvård kommer inte att minska, vilket än mer förstärker behovet av ansvarsfullt agerande. Den borgerliga experimentverkstaden måste avvecklas och kostnadsdrivande privatiseringar glömmas. För oss rödgröna är det viktigt att verksamhetens kvalitet sätts i centrum. Då hälsan är ojämlikt fördelad måste resurser fördelas utifrån de faktiska behoven. Att vårdcentraler som vårdar människor som behöver mycket hjälp ska få mer pengar, är en självklarhet för oss.

Primärvården har drabbats hårt av de olika vårdvals- och ersättningssystem som den borgerliga majoriteten infört och ständigt förändrat.

Prognosen för 2009 ligger på minus 88 miljoner kronor. Vi i den rödgröna oppositionen kan bara konstatera att det nya ersätt­ningssystemet innehåller för lite pengar för att upprätthålla tidigare nivå gällande tillgänglighet och kvalitet. Vi vill därför införa ett områdesansvar för de medborgare som valt att inte lista sig. Förändringen innebär ett tillskott på 31 miljoner kronor till primärvård.

Vi vill se en utvecklad primärvård med en mångfald av professioner där patienterna hanteras på rätt nivå och som mer än i dag arbetar med förebyggande och tidiga insatser.

För att uppnå detta vill vi lägga de 30 miljoner kronor från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen som är avsedda för strukturförändringar direkt till verksamheten.

Sammantaget ger dessa satsningar vår egen primärvård en möjlighet att upprätthålla dagens verksamhet och stoppar de stora nedskärningarna som nu pågår.

För att förbättra folkhälsan krävs breda förebyggande insatser. Att förebygga ohälsa är lika viktigt som att lindra och bota. Under nästa mandatperiod vill vi utveckla vårdcentraler i länet till Hälsocentraler. Målsättningen med omvandlingen är ett större åtagande för det hälsofrämjande arbetet inom primärvården. Vi anslår 10 miljoner mer till hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete än de borgerliga.

Vi vidhåller att landstinget måste avskaffa de orättvisa barnavgifterna, som de borgerliga partierna var mycket snabba att införa direkt efter valet 2006.

En ändring har dock skett, i dag tvingas svårt sjuka barn som behöver sjukhusvård betala avgifter medan snuviga barn som besöker primärvården slipper.

Kollektivtrafiken har en avgörande betydelse för människors möjlighet att ta sig till sina arbeten, samtidigt som den spelar en stor och viktigt roll i det framtida miljömässigt hållbara samhället. För att kunna tillgodose en effektiv kollektivtrafik i Uppsala län måste investeringar i spårbunden trafik genomföras.

Taxorna för kollektivtrafiken har höjts kraftigt de senaste åren. Höjningar på drygt 10 procent årligen har genomförts. Taxehöjningar slår hårt, inte minst mot ungdomar, kvinnor och låginkomsttagare, vilka tillhör de som åker mest kollektivt. Därför vill vi inte se några höjda biljettpriser för länsinvånarna under 2010.

Vi anser att kollektivtrafiken är en framtidsfråga och har därför valt att skjuta till 21 miljoner mer än de borgerliga partierna under 2010.

I Köpenhamn ska världens ledare 7-18 december diskutera hur utsläppen av växthusgaser ska minska globalt. Även vi här i Uppsala län måste ta vårt ansvar.

Vi föreslår att en handlingsplan tas fram för hur landstingets ska bli fossilbränslefritt till år 2020.

Med ett år till valet 2010 är alternativen mycket tydliga inom sjukvårds­politiken. Valet kommer att stå mellan en behovsstyrd, solidarisk sjukvård eller en borgerlig marknadsorientering. Det kommer att stå mellan en hälso- och sjukvård som satsar på förebyggande insatser och en Moderatstyrd sjukvårdspolitik som ser hälsan som en privatsak.
Börje Wennberg (S)
Sören Bergqvist (V)
Johan Edstav (MP)
Marlene Burwick (S)
landstingsråd i opposition
UNT 22/11 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar