fredag 17 april 2009

Generös med andras pengar…

De senaste veckorna har media rapporterat om de fullständigt orimliga pensionsvillkor som AMF:s VD fått av sin styrelse. Med all rätt har LO-ordf. Wanja Lundby-Wedin fått klä skott för sin medverkan i tillkomsten av dessa fantasibelopp till ersättningar som vanliga löntagare aldrig ens kan drömma om att komma i närheten av. Till Wanjas försvar skall dock sägas att hon är ångerfull och inser att det hon gjort är fel, oavsett om hon blivit förd bakom ljuset eller inte.

Landstingsrådet Erik Weiman har också delat ut andras pengar till ”fallskärm” åt förre landstingsdirektören. Åtagandet var helt frivilligt men Weiman tycker inte att han behöver motivera beslutat eller förklara varför han handskas så med skattepengar. Han framhärdar arrogant att han ”i kraft av sin ställning” har full rätt att göra så här. Självklart får ageranden som Lundby-Wedins och Weimans effekter.

Jag tror egentligen inte att miljonerna i sig fäller vare sig AMF eller vårt landsting.
Men symbolvärdet är kraftfullt. Att å ena sidan ”skänka” bort pengar och å andra sidan förvänta sig att landstingets medarbetare skall ta krafttag för att få ekonomin i balans tyder på stor okunnighet i ledarskap. Naturligtvis, och med all rätt, reagerar LO-medlemmar och landstingsanställda inför denna maktens arrogans.Landstingets alla revisorer utom den moderate (häpp!!) riktar nu kritik mot Weimans oansvariga slöseri med skattemedel. Det skall bli mycket intressant att se hur mycket kurage som finns hos de borgerliga ledamöterna i landstingsfullmäktige.

Börje Wennberg (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar