fredag 15 maj 2009

Ideologiskt betingad dumhet

Landets sjukvårdsrådgivningar har debatterats flitigt de senaste dagarna. Diverse uppgifter om märkliga bonusar i lönesättningen mm har väckt frågor och oro runt om i landet.
På nytt har det blivit intressant att reflextera över den förestående privatiseringen av vårt landstings sjukvårdsrådgivning. Jag klipper några rader ur dagens www.aftonbladet.se :

"Olustigt"
De anställda sjuksköterskorna är rädda för att det nya företaget kommer att pressa samtals-tiderna, något som skedde i Stockholm när det hårt kritiserade företaget Medhelp tog över.
Flera ska ha sagt upp sig.
– Vi känner en väldig olust. Ingen har lyssnat på oss, säger en sjuk- sköterska.
Ismail Kamil (FP) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och ansvarig för privatiseringen:
– Väntetiderna till sjukvårdsrådgivningen har legat över målet i flera år. Då måste vi prova en annan driftsform.
Tyder inte det snarare på underbemanning?
– Vi har inte tittat på bemanningen. Men jag är personligen övertygad om att privat konkurrens leder till bättre kvalitet.
Tycker du att kvaliteten blev bättre i Stockholm när privata Medhelp tog över?
– Jag har ingen aning om det.
Ni beställde en konsultrapport för 73 000 kronor men struntade i slutsatsen. Varför?
– Vi gjorde en annan bedömning.
Du har inte granskat vad som hände i grannlänet, gått emot konsulten och inte lyssnat på dina egna anställda. Hur tycker du själv att du har hanterat den här frågan?
– Perfekt."


Man tar sig för pannan. Den mannen upphör aldrig att förvåna, och än en gång leder han i bevis att för den borgerliga landstingsmajoriteten i Landstinget i Uppsala län är det ideologiskt betingade beslut som gäller. En ideologi där han är övertygad om att privat alltid är bättre än det som drivs i allmän regi. Att experter tydligt avråder, att personalen är oroad för kraftigt pressade samtalstider eller om det blir dyrare, det spelar ingen roll. Huvudsaken är ju att det drivs privat.
Vi socialdemokrater tillsammans med vänstern och miljöpartiet ser inga skäl att privatisera sjukvårdsrådgivningen. Den konsultrapport som togs fram före upphandlingen var entydig: Privatisera inte! Vi lyssnar till goda råd. Vi vill behålla en välfungerande verksamhet i egen regi.

Börje Wennberg (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar