torsdag 12 november 2009

Hotet mot Ackis!

I Uppsala har vi mycket att vara stolta över. Inte minst gäller detta Akademiska sjukhuset. I måndags hade jag förmånen att tillsammans med Thomas Östros besöka sjukhuset. Vi träffade ledningen fick en redogörelse om arbetet som bedrivs inom denna imponerande kunskapsorganisation. I över 300 år har sjukhuset varit en trygghet för uppsalaborna och patienter med mycket svåra sjukdomar från hela vår sjukvårdsregion. Det är för oss socialdemokrater en självklarhet att i alla lägen arbeta för att Akademiska sjukhuset ska ha de bästa förutsättningarna att ge en god sjukvård för innevånarna i länet.



I början av 80-talet överläts sjukhuset från staten till Landstinget i Uppsala län, med uppdrag att tillsammans med landets övriga universitetssjukhus ge högspecialiserad sjukvård, bedriva avancerad forskning och utbilda läkare och annan sjukvårdspersonal. Samtidigt delades landet in i sjukvårdsregioner, där Akademiska tillsammans med Universitetssjukhuset i Örebro fick ansvaret för Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Södermanland, Värmland samt de egna landstingen.

Nu är den högspecialiserade vården hotad och därmed också på sikt läkarutbildningen och forskningen. En upphandling av den högspecialiserade vården för patienter från Södermanland och Västmanland sker under hösten. Avtalet går ut under nästa år. Värdet av denna upphandling är drygt 500 miljoner kronor. Om Akademiska sjukhuset skulle förlora upphandlingen blir den direkta följden personalminskning med runt 1000 tjänster. I förlängningen kan effekterna bli långt värre. Detta får inte ske! Vi måste sluta att se sjukvården som vilken handelsvara som helst, särskilt den högspecialiserade vården. Om två landsting beslutar sig för att bryta ett nära, långvarigt och tryggt samarbete för att vinna lite pengar, får det stora konsekvenser för alla innevånare i övriga län. Det är djupt oroande att på direkt fråga rörande detta höra Erik Weiman(M) säga: ”Vi har all anledning att bejaka utvecklingen eftersom den säkrar Akademiskas roll som en del i ett framstående kluster….”

Vi socialdemokrater vill fortsätta att utveckla Akademiska som ett sjukhus i världsklass.
Akademiska sjukhusets betydelse för Uppsalas utveckling och tillväxt kan och får inte underskattas!

Börje Wennberg, landstingsråd (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar