måndag 20 april 2009

Fallskärmen fladdrar vidare!

Den fallskärm på cirka miljonen som Erik Weiman (M) ensidigt, och utan att på något behöva göra det, beviljade den avgående landstingsdirektören flyger vidare och vägrar att landa och försvinna. Fem av sex revisorer i landstinget riktar en anmärkning till Erik Weiman för tilltaget. Därmed avtvingades landstingsfullmäktige idag ett eget ställningstagande, anmärkning eller inte! Att den borgerliga majoriteten känner att den inte vill stöta sig med den moderate ordföranden kan man kanske ha viss förståelse för. Trots att både FP:s och C:s revisorer stog bakom anmärkningen. Det anmärkningsvärda vid dagens sammanträde var med vilken enfas både Folkpartiet och Kristdemokraterna försökte föra fullmäktige bakom ljuset genom att påstå att liknande avtal fattats tidigare och att då hade minsann ingen reagerat. Det är inte sant!
Avgångsvedelag är i sig ingen ovanlighet. Det är många gånger priset för att man köper bort tryggheten i form av LAS (lagen om anställningstrygghet) som ju reglerar både att en saklig grund för uppsägning måste finnas och att det finns uppsägningstider åt båda hållen. I det aktuella fallet gällde alltså inte LAS och i anställningsavtalet fanns bara reglerat villkoren för om landstinget sade upp direktören. Vid egen uppsägning skulle därmed ingen ersättning utgå. Något tidigare sådant fall känner jag då inte till, bara fall där personer sagts upp, utlöst avtalsenligt avgångsvederlag eller blivit utköpt från en tillsvidareanställning i en ekonomisk uppgörelse.
Det den borgerliga majoriteten i fullmäktige gjorde idag genom att inte rikta en anmärkning till Erik Weiman, är att legitimera att den högste politikern i landstinget i enrum och på eget bevåg, kan bevilja den högste tjänstemannen i landstinget en fallskärm.
Nåväl, fallskärmen fladdrar vidare och kommer inte att glömmas, vare sig av anställda, oss i oppositionen eller av medborgarna. Den får du leva med länge Erik Weiman!

Sören Bergqvist (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar