torsdag 7 maj 2009

Sverige och Uppsala reas ut

Sverige och Uppsala håller nu på att i rasande fart säljas ut till högstbjudande. Just nu står Apoteken i tur. 80% av Uppsalas apotek kommer att säljas ut. En stor del av dessa kommer troligen att säljas till utländska storföretag. Vilka kommer att få betala priset när vinstmarginalerna ökar? Argumenten för att sälja Apoteken är att kvalitén ska bli bättre. Är det någon som har klagat på kvalitén idag? Ett annat argument är ökad tillgänglighet. Min fråga blir då, för vilka?

När Apoteken väl är sålda står kollektivtrafiken på tur. En ny utredning, beställd av den borgliga regeringen har kommit fram till att nuvarande trafikhuvudmän bör avskaffas och att kommersiella företag ska ges företräde att bedriva kollektivtrafik och att de då ska få välja vilja linjer de vill bedriva trafik på. Detta liknar lite fri etablering inom primärvården.

Jag har mycket svårt att se logiken i allt detta. I min värld är det patienternas och resenärernas behov som bör styra var det finns ett Apotek, en vårdcentral eller ett tåg. Varför ha flera vårdcentraler i områden där de flesta är småförkylda men färre läkare i områden med många multisjuka äldre? Vem tror att de kommersiella krafterna kommer att välja järnvägspåren i glesbygden?

De borgliga pratar vackert om valfrihet och jag kan ge dem rätt. Om de får fortsätta att styra kommer vi inom en snar framtid att ha en fantastisk valfrihet för alla utländska storföretag.

Susanne Eriksson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar