torsdag 12 augusti 2010

Tufft för tågresenärerna i Heby

Denna vecka har tågresenärerna från Heby/Sala drabbats av beskedet att ULs periodkort inte kommer att gälla på UVEN fr o m nästa vecka. Avtalet har sagts upp av UL med den borgerliga majoritetens goda minne. Själv fick jag läsa det i UNT idag i form av en annons. Skälet anges som alltför dåliga affärsmässiga villkor. Vilka pengar handlar det om? Ca en halv miljon kronor i nettokostnad per år. Är inte Hebyborna värda det?
Man kan ju undra hur det nu ska bli med tågtrafiken överhuvudtaget mellan Uppsala och Heby/Sala. Inte nog med att tågturerna drastiskt dras ner i slutet av detta år, från tolv till endast fyra dubbelturer. När vi från oppositionen föreslog att landstinget skulle köpa till två dubbelturer för ca 800 000 kr, sa borgarna nej. Nu försvinner viktiga avgångar i båda riktningar och innebär bl a att några kan åka tåg till jobbet i ena riktningen men måste ta bussen hem. Med de nya reglerna för periodkort måste dessa alltså ha både SJ-kort och UL-kort. Blir det överhuvudtaget några kvar som kommer att åka tåg efter nyår?
Som vanligt spelar centerns landstingsråd Rolf Edlund, boende i Heby kommun, en viktig roll. Dels är han den borgerliga majoritetens talesperson i kollektivtrafikfrågor, dels sitter han i ULs styrelse. Under hans tid i landstinget har resenärerna haft tuffa tider och nu blir det ännu tuffare! Centerns gröna partifärg känns som ett skämt!

Sören Bergqvist (V)
landstingsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar