måndag 30 augusti 2010

Svårt läge för Akademiska sjukhuset

Senast härom dagen skrev Erik Weiman (M), landstingsstyrelsens ordförande, i en debattartikel hur bra det går för landstinget. Bästa ekonomiska resultat av alla landsting förra året. Vården utvecklas och tillgängligheten blir ständigt bättre. Verkligheten ser lite annorlunda ut.
På dagens sammanträde med landstingsstyrelsen redogjorde Akademiska sjukhuset för sin situation. Trots ett beräknat tillskott på 80 miljoner kronor från Hälso- och sjukvårds hamnar prognosen på 75 miljoner kronor i underskott. Sjukhuset gör mycket mer vård än planerat, ca 8,5 % mer, men ändå ligger uppfyllelsen på vårdgarantin på bara ca 60 procent för nybesök till specialist och för behandling. Vad ska Ackis göra? Hålla budget genom att minska på vården? Fortsätta att dra ner på personal? Eller utöka produktionen av vård ännu mer för att klara vårdgarantin? Och därmed dra på sig nya kostnader! Några klara besked från borgarna fick sjukhuset inte.
För Primärvården ligger prognosen kvar på minus 34 miljoner, för lasarettet i Enköping minus 6 miljoner och för landstingsservice (fastigheterna främst) minus 39 miljoner. Inga åtgärder föreslagna från borgarna. Detta kallar Erik Weiman för ett välskött landsting!!!
Denna oreda kommer att bestå med fortsatt borgligt styre. Får vi rödgröna ta över kommer vi att omedelbart påbörja ett arbete för balans mellan uppdrag och ekonomi med långsiktiga och rimliga förutsättningar. Vi behöver mer vård och framför allt mer av det förebyggande hälsoarbetet. Vi behöver mer av dialog och framför allt mer av delaktighet för personalen. Vi behöver mer av rättvis vård och framför allt vård baserad på befolkningens och patienternas behov. Skönt att det om 20 dagar finns en möjlighet att fixa till detta!

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar