lördag 21 augusti 2010

Nazister och fascister på våra gator

Idag hände det som man hoppades vi skulle fortsätta vara förskonade mot. Nynazister/fascister tågade på Uppsalas gator och torg. Strax efter lunch en vanlig lördag eftermiddag. Lite ovanlig kanske med valrörelsen, valstugor på Stora Torget, olika partiarbetare som delar flygblad i olika korsningar och Vänsterpartiet har ett stort jippo på Forumtorget. Mcd scenvagn, sång och musik, appeltal och så en stor presentation av partiets kandidater på olika listor. Då plötsligt kommer det en kolonn med svartklädda ynglingar marscherande, gröna fanor med Odalrunan på och med megafoner som skriker ut okvädesord mot oss som står där. Intrycket och tonfallet är hotfullt. Skanderande fortsätter de fram till Stora Torget där de blir stående bland valstugorna. Även där känner många den hotfulla stämningen och en del lämnar torget för att slippa se och höra. Eftre ett tag anländer polisen och så småningom vänder dessa nazister/fascister (lite oklart vilka de egentligen var) tillbaka och går åter förbi Vänsterpartiets möte på Forumtorget. Denna gång var vi dock inte oförberedda och vi tystade deras skrän med taktfast ordramsa; "Vi är många, vi är starka - krossa rasismen nu!". Det var inte bara vi vänsterpartister. Orden togs upp av allt fler av åskådarna och ropen skallade allt starkare. Det kändes skönt och befriande! Vi var inte passiva - vi tog ställning - vi visade vårt förakt för allt det de står för. Provocerande? Kanske det. Oklokt? Kanske det. Men likt förbaskat så skönt.
Samtidigt undrar man hur de tänker, alla de som krattar manegen för dessa grupper och dessa åsikter. Genom krav på burkaförbud, språkkrav, ekonomiska krav för anhöriganslutningar etc, så blir det legitimt att ifrågasätta flyktingar och invandrare. De är plötsligt inte som oss andra och speciella regler ska därför gälla. Ska vi kunna stoppa rasism och främlingsfientlighet måste vi börja i vardagen. Förstå att vi är alla olika samtidigt som vi är så lika med samma behov av trygghet, värme och gemenskap. Det är inte dom det är fel på - det är oss!

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

4 kommentarer:

  1. ruskigt, sören!
    och ruskigt bra skrivet!
    / hd

    SvaraRadera
  2. Jag blev besviken när FP började tala om språktest innan förra valet, och det föranledde faktiskt att jag bytte parti den gången, min socialliberala själ till trots. Samtidigt tror jag att ni inser att FP vill vara ett parti som "ställer krav", inom samhällets *alla* områden och för *alla* medborgare - och det tror jag inte är fel. Att som ni skriver "undra hur de tänker" och låta påskina att de medvetet skulle "kratta manegen" för nazister vittnar om en intellektuell ohederlighet från er sida tycker jag. Varför kan ni inte helt enkelt ta avstånd? Alla demokratiska partier står enade här. Jag kan garantera att avskyn är lika stark i alla läger, från V till KD.
    /Johan

    SvaraRadera
  3. Svar till Johan. Det är de "oskyldiga" små stegen som förändrar attityder och förstärker fördomar. Därför är de inte så oskyldiga som många vill påskina. Gör man skillnad på folk och folk godkänner man att det går att göra skillnad. Sen är det bara att välja kriterier; invandrare, muslimer, romer, psykiskt sjuka, brunögda, osv.
    Sören

    SvaraRadera
  4. Om ni nu skall acceptera alla grupper borde ni även acceptera nazister...eller?

    SvaraRadera