fredag 20 augusti 2010

Friskvård, ja tack!

Under en följd av år har patient-, pensionärs- och handikappföreningar hyrt lokaler av landstinget för träning i olika former. Möjligheten att hyra dessa lokaler har nu upphört för stora delar av dessa grupper. Inget fel har begåtts av de tjänstemän som fattat besluten. De har helt enkelt strikt följt gällande regler som säger att man endast kan hyra ut till ”…patientföreningar eller motsvarande som erhåller landstingets organisationsstöd”. Det har inneburit att en rad lokala föreningar i bl.a. Tierp inför hösten nekats att hyra de lokaler som man tidigare år kunnat nyttja för att bedriva en aktiv friskvård som uppskattats mycket.
Jag finner det högst rimligt att om landtinget äger lokaler som kan nyttjas av de nämnda föreningarna på tider då de inte används av landstinget så skall de självklart få hyra dem. Naturligtvis under förutsättning att det inte innebär stora merkostnader eller omfattande arbetsinsatser för landstinget.
Att äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning genom sina respektive föreningar bedriver aktiv friskvård och rehabilitering är i hög grad positivt. I första hand gynnar det den enskilde men i förlängningen är även samhället, såväl kommun som landsting, vinnare genom att dessa personer får ett rikare och friskare liv. Min uppfattning är att landstinget generellt skall uppmuntra aktiviteter likt dessa, och när det finns praktiska förutsättningar även bidra genom att hyra ut sina lokaler.

Mot bakgrund av detta har jag i en motion föreslagit

att riktlinjerna för uthyrning av landstingets lokaler revideras alternativt tolkas så att även lokala föreningar som inte erhåller landstingets organisationsstöd ges möjlighet att hyra lokaler enligt förutsättningarna ovan.

Börje Wennberg (S)
Landstingsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar