söndag 29 augusti 2010

70 000 blockbytare räcker



Följande text från den rödgröna hemsidan är värd att läsa. Det är 20 dagar kvar till valet och de rödgröna har ännu inte presenterat sitt valmanifest. Keep up the good work!
.....................


”Chockjämnt” skrev Aftonbladet nyligen i en rubrik om opinionsläget inför valet.
Tittar man på de senaste mätningarna är det tydligt att alliansen har en liten, men statistiskt säkerställd ledning.
I de senaste veckornas mätningar leder de i alla utom en, från United Minds i helgen, där de rödgröna har en procents övertag.
Något som talar för oss är att många av de osäkra väljarna är rödgröna.
I SCB:s stora mätning i början av sommaren leder de rödgröna med 6%, just för att andelen osäkra väljare är lägre i den mätningen.
Vår största utmaning i slutspurten är alltså dels att mobilisera de egna väljarna, dels att övertyga de osäkra i mitten.
I Henrik Oscarssons senaste ”mätningarnas mätning” leder högerpartierna med 2,5 %. – det betyder att vi bara behöver övertala 70 000 väljare om att byta block för att vinna valet.

Att öka medvetenheten just om hur jämnt valet är kan också vara en vinnande strategi för oss. När väljarna inser att ett val blir jämnt ökar valdeltagandet, vilket kan gynna de rödgröna partierna – det är i dag lägre mobilisering i rödgröna områden och högre i de borgerliga.
Väljarna i Sverige har blivit allt mer rörliga de senaste decennierna, och mycket kommer att hända i valrörelsens slutskede. I går kom alliansens valmanifest, som gjorde det tydligt för väljarna att de ignorerar klimatkrisen och att de har som främsta politiska drivkraft att genomföra ännu fler skattesänkningar som främst gynnar de som redan har mest.
Kontrasten blev tydlig när vi samma dag presenterade en satsning på förskolorna. Har vi inte råd att ge våra barn de bästa möjliga förskolorna, i stället för att skära ner på välfärden för ännu större skattesänkningar?
En journalist på en av de borgerliga dagstidningarna sade häromdagen: ”Alla mina kollegor säger att ni kommer förlora, men de brukar alltid ha fel om allt”.
Låt oss hjälpas åt för att se till att de får fel. Vi ska vinna det här valet.
Mona Sahlin brukar påpeka att det ofta bara är några få tusentals röster som avgör val. I det senaste valet i Norge vann de rödgröna med bara 2000 röster. Det här valet kan bli lika jämnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar