onsdag 18 augusti 2010

Skåpmat

Vi har nu fått alliansens förslag till vårdpolitik,

Dom tillstår där, att man på hela valperioden misslyckats med tillgängligheten, trots statlig kömiljard.

Förbättrad tillgänglighet var borgarnas enda bärande vallöfte 2006, och man har inte klarat av det.

Nu satsar man vidare med patentmedicinen privatiseringar, för att skapa en vårdmarknad. Det kommer att driva upp kostnaderna. Långsiktigt urholkas ekonomin och den solidariskt finansierade vården hotas.

Det positiva ordet valfrihet görs till täckmantel för deras föreställning, att privat driven vård skulle vara billigare och bättre än offentlig. Det är en tankevurpa som kommer att stå vården dyr. Den underliggande idén måste vara att de som arbetar i den offentligt drivna vården är lata och/ eller otrevliga. Min erfarenhet är att de allra flesta är engagerade, intresserade av människor, respektfulla och lyhörda. All forskning visar också att borgarna önsketänker. Den "valfrihet" som hittills visats upp har inte lett till kvalitetshöjning. Den valfrihet som växer fram under borgarna är vårdföretagens frihet, inte medborgarnas.

All vård måste hålla hög kvalitet. Det är den självklara utgångspunkten för oss. Man ska inte kunna "välja fel".



Akutvården har ju varit ett sorgebarn, med närmast katastrofala arbetsförhållanden under valperioden. Nu ska en fyratimmarsgaranti införas men det finns ingen antydan om vilka resurser man är beredd att skjuta till.



Positivt är att borgarna tagit till sig tanken att utveckla den nära vården. Det är viktigt att kommunens och landstingets ansträngningar länkas samman runt patienten/klienten.



Hembesöksteam är en självklar fortsättning på vårt initiativ med mobila doktorer. Tack vare att SKL och Socialstyrelsen skjuter till pengar kommer nu denna viktiga utveckling av service till våra äldre multisjuka. Det är helt i linje med vår politik och bra.



Inte heller kontaktvägarna för allmänheten till vården har man klarat av. Man ska nu äntligen införa IT- teknik på detta område.



Borgarna säger sig vilja utveckla kollektivtrafiken. Det behövs sannerligen för de senaste fyra åren har varit en stagnationens tid på den fronten. Tågtrafiken mellan Sala och Uppsala har i det närmaste skrotats.



Det är självklart, och sedan länge beslutat, att kända patienter med stora vårdbehov ska kunna läggas in direkt, utan omvägen över akuten. När man nu säger sig vilja göra det som beslutats kallar man det att införa VIP- kort.

För oss rödgröna är alla viktiga i en hälso- och sjukvård, som utgår från behoven, där de med störst behov prioriteras och där förebyggande av sjukdom är en viktig grundval.



Jag anser att borgarna smiter från sitt politiska ansvar: uppgiften att se till, att alla tillförsäkras en högklassig hälso- och sjukvård, oavsett hur man väljer, under förevändning att de vill ge folket frihet.



Kjell Andersson (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar