fredag 5 februari 2010

Rapport från Leanutbildningen




Från vita huset deltog från vänster nedre raden. Börje Wennberg (S), Johan Edstav (MP), Sören Bergqvist (V). Övre raden Susanne Eriksson (S), Vivianne Macdisi (S), Jonas Åsenius (MP) och Owe Heimfors (V)

Det var spännande att gå på leanutbildning. Vi var ett 20-tal deltagare, sjukvårdspersonal, politiker, fackliga företrädare och tjänstemän från Uppsala kommun. Förmiddagen var bra planerad med omväxlande korta teoretiska genomgångar och praktiska övningar.
Övningen gick ut på följande: Vi var uppdelade i två lag, respektive lag representerade en fabrik. I fabriken fanns det lager, montering 1, montering 2, svetsning, lackering, kvalitetskontroll och en chef. Genom samarbete skulle "fabriken" leverera färdigbyggda legosaker på kort tid. Det var stressigt, puh! Först gick det helt på tok, men efter att ha omorganiserat fabriken och få ett bättre flöde så började produktionen fungera riktigt bra.
Något som är bra med tankarna runt leanproduktion är att personalen har en tydlig roll att komma med förslag på förbättringar. Det skapar en delaktighet i verksamheten.
Så länge tankarna används med förstånd jag att lean-tankarna kan förbättra vården för såväl patienter som personal på många sätt. Hörde att cirka 4 000 personer nu gått leanutbildningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar