måndag 1 februari 2010

Ny revisionsrapporter om folkhälsa & tillgängligheten till primärvård

Två nya revisionsrapporter från landstingsrevisorerna behandlar två
heta politiska sakområden.
I den första rapporten har Folkhälsoarbetet i Uppsala län granskats, i den andra tillgängligheten till primärvård.
Revisorerna skriver bland annat förljande om folkhälsoarbetet.
Överförnignen av det strategiska folkhälsoarbetet till Regionförbundet i Uppsala län har dock hanterats på ett sådant sätt att rollfördelningen, främst mellan landstinget och regionförbundet, blivit mer otydlig. Detta kan leda till att det samlade folkhälsoarbetet i länet och en del av den samverkan som förekommer blir mindre effektiv.

Tyvärr håller jag med om kritiken. Diskussionen om hur folkhälsoarbetet ska förbättras behöver starta nu.

Om tillgängligheten till primärvården skriver revisorerna följande
I granskningen konstateras att det är en brist att nuvarande mätningar i huvudsak har fokus på läkar- och telefontillgänglighet samtidigt som mätningarna inte omfattar alla vårdcentraler/husläkare inom landstinget. När det gäller den landstingsdrivna primärvården saknas en tydlig ledning och systematisk uppföljning av hela vårdcentralsuppdraget samtidigt som det saknas ett systematiskt förbättringsarbete inom landstingsädga primärvården på såväl primärvårds- som vårdcentralnivå.

Ansvaret faller tungt på den borgerliga majoriteten som försämrat primärvådens förutsättningar. Dribblat med ersättningssystem, haft en svag styrning och gett den landstingsdrivna primärvården dåliga ekonomiska förutsättningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar