fredag 12 februari 2010

Interpellation om patientmaten - (C) för (C)entralisering

Med alla rätta får nu frågan om sjukhusmaten stor uppmärksamhet i media.
Rolf Edlund lämnade idag interpellationssvaret på Börje Wennberg (S) interpellation, som hadlar om varför potionspriset stigit från 55 kr till 60 kr per portion på patientmaten som lagas i Västerås.
Ett defensivt och oklart svar, se nedan.

Svaret är även fel i sak, andelen krav och rättvisemärkta produkter har sjunkit kraftigt, detta är en del av kvalitén.Centerparitet pratar gärna decentralisering men genomför centraliseringar av matproduktionen. Det tog Centerpariet 3 år i majoritet att lägga ner tillagningsköken för patientmat i Uppsala och Enköping. Vad blir nästa steg?
Se det intervjuer TV-intervju här.

-------------------------------------------------
Svar på interpellation från Börje Wennberg (S)

Maten har inte blivit dyrare än tidigare. Nu finns även en större valmöjlighet och kvalitén har inte försämrats. Liksom tidigare arbetar Akademiska sjukhusets dietister och kostchefen aktivt med att utveckla kosten på ett näringsriktigt och smakfullt sätt.

För att säkerställa det ekonomiska underlaget skall en fördjupad genomgång och analys genomföras av kostchef tillsammans med ekonomidirektörerna för respektive landsting.
Uppdraget till berörda har gemensamt lämnats av ordförande och vice ordförande i kostnämnden.

För att säkerställa att information och underlag når ut till berörda i båda landstingen kommer dels särskild kontaktperson för varje landsting att utses, dels kommer former och förutsättningar att snabbt ses över för bildande av en tjänstemannagruppering som gemensamt skall bereda ärenden mm inför kostnämnden. (Modell ägarråd till varuförsörjningsnämnden.)

Tidigare var portionspriset högre än 59:95 kr. När det gäller höjningen från ca 55 kr kommer detta nu att bli föremål för en fördjupad analys för att säkerställa prisjusteringens alla komponenter. (Se första frågan.) Observera dock att priset 55 kr var uttryckt i 2009 års prisnivå.


Det kommer inte att bli någon försämring av kvalitén på maten, utan en större valmöjlighet kommer att erbjudas patienten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar