tisdag 25 maj 2010

Ny färdriktning för vården

Idag har vi presenterat vår alternativa budget för Landstinget i Uppsala län. Vi gör det för att tackla de utmaningar Landstinget står inför: bristande kvalitet, växande klyftor, underskotten i verksamheterna och i synnerhet den gravt försummade ledning och styrning vårt landsting varit utsatt för under den senaste mandatperioden. Vi lägger förslag för att skapa ett landsting där patientens behov står i fokus, det förebyggande hälsoarbetet är starkt, tillgängligheten god och miljöarbetet är prioriterat. Inom det rödgröna samarbetet tror vi på utvecklings­kraften inom verksamheterna och litar på kompetensen och kunnandet hos landstingets anställda. Landstingets utmaningar måste mötas med investeringar i framtidens vård.


Trots osäkerheten i det borgerliga budgetförslaget bedömer vi att det finns ett reformutrymme i storleksordningen 100 miljoner kronor. Det kan inte vara ett mål i sig att landstinget ska gå med så stort överskott som möjligt. Länets innevånare blir allt fler och allt äldre och därmed ökar också behoven av en ändamålsenlig hälso- och sjukvård på alla nivåer. Satsningar måste göras på primärvård och närvård, det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet stärkas och även kulturen och kollektivtrafiken behöver ett ekonomiskt tillskott.

För Landstinget i Uppsala län skulle en rödgrön valseger i riksdagen innebära att vi skulle ha ytterligare drygt 60 miljoner kronor till förfogande under 2011 för insatser i sjukvård, folkhälsoarbete, kollektivtrafik m.m. Det skulle innebära att vi kan;
  • påbörja en utbyggnad av primärvården och närvården,
  • satsa ytterligare på det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet och ställa om vårdcentraler till hälsocentraler,
  • satsa på strukturförändringar som kortar ledtiderna i vårdkedjan och kapar vårdköerna,
  • möjliggöra ytterligare satsningar på kollektivtrafiken.

Våra förslag står i skarp kontrast till den moderatstyrda ledningens vars främsta syfte är att göra landstinget till en marknadsplats för vårdföretagen, där det är efterfrågan som styr mer än behovet och där hälsa inte är en rättighet utan en privatsak och en handelsvara.

Läs hela vårt budgetalternativ på www.sap.se/uppsalalan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar