Följande debattartikel publicerades i UNT söndagen den 18 april
På landstingsfullmäktige imorgon kommer landstingets bokslut och årsredovisning att få stort utrymme i debatten. Årsredovisningen inleds med att den borgerliga landstingsledningen, genom Erik Weiman (M), slår sig för bröstet och talar om att deras reformer har gett resultat i form av bättre ekonomi, effektivare styrning och ökad tillgänglighet. Vi rödgröna partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har en helt annan syn på vad de borgerliga så kallade reformerna har orsakat.
Vi kan hålla med om att årets resultat på + 267 miljoner kronor kan verka imponerande vid en första anblick. Men om man skrapar lite på ytan upptäcker man snabbt att 125 miljoner kronor är realisationsvinster vid fastighetsförsäljning, dessa är av engångskaraktär och skall självklart inte räknas in. Dessutom finns ytterligare ett antal poster, sammanlagt nära 100 miljoner kr, av engångskaraktär, och som även de skall räknas bort från resultatet. Man har också avstått från att notera avsättning till eget kapital på 125 miljoner kronor. Denna summa är beslutat i fullmäktige sedan tidigare och skall även det räkas från resultatet. En annan faktor att ta hänsyn till är att statsbidraget är tillfälligt höjt 2009-10, och att den samlade kommunsektorn mister 12 miljarder i statsbidrag år 2011.
När man summerar efter dessa ”förtydliganden”, kan man konstatera att landstingets resultat i själva verket är ca. 100 miljoner back! Dessutom visar vårdverksamheterna ett underskott på 200 miljoner kronor.
Resultatet för Akademiska sjukhuset är minus 143 miljoner om vi räknar bort ett temporärt ägartillskott. Lasarettet i Enköping visar på ett underskott om 0,6 miljoner. För Primärvården infördes ett nytt, ogenomtänkt och orättvist ersättningssystem för vårdcentralsuppdraget vilket medförde ett bokslut på minus 59 miljoner.
På centrala kansliets beställarenhet finns det däremot ett överskott på drygt 53 miljoner kronor. Dessa pengar hade självfallet behövts bättre ute i verksamheterna, för att stärka kvaliteten och öka tillgänglighet för patienterna.
Skrytet om en effektivare styrning ter sig närmast löjligt då vi nästan dagligen kan läsa att missnöjet inom landstingets verksamheter växer. Problemen läggs på hög samtidigt som den politiska ledningen är osynlig. Vi i oppositionen har en helt annan uppfattning än den borgerliga majoriteten om hur man bäst leder och styr i en så stor organisation som vårt landsting. Signaler från landstingsledningen, såväl från politiker som från tjänstemän, är viktiga. Det behövs en dialog långt ut i verksamheterna för att förstå och för att kunna förklara. Det behövs en öppenhet och tilltro för att kunna mötas med respekt.
Även pratet om den goda tillgängligheten kommer på skam. Landstinget fick visserligen del av vårdgarantimiljarden för 2009 men nu, våren 2010, ser inte vårdgarantin ut att uppfyllas och med de skärpa regler som gäller för att få del av vårdgarantimiljarden i höst ser det mörkt ut. Samtidigt har Landstingets revisorer uttryckt en misstanke om att vissa vårdcentraler har tagit in extra resurser vid själva mättillfället, och att siffrorna för telefontillgängligheten inom primärvården kan vara uppblåsta.
Det är tydligt att valet i höst kommer att stå mellan en rödgrön ansvarsfull politik och ett populistiskt borgerligt styre. Det kommer att stå mellan en hälso- och sjukvård som satsar på förebyggande insatser och en moderatstyrd sjukvårdspolitik som ser hälsan som en privatsak. Inom det rödgröna samarbetet litar vi på kompetensen och kunnandet hos landstingets medarbetare, och vi vill ge dem bättre förutsättningar genom att föra en bra personalpolitik.
Landstingsråden i opposition
Börje Wennberg (S)
Sören Bergqvist (V)
Johan Edstav (MP)
Vivianne Macdisi (S)
Varför är smslån så kontroversiellt?
1 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar