torsdag 22 april 2010

Weiman är inte så noga med helheten

Följande debattartikel har publicerats i Arbetarbladet.

I morgon sammanträder fullmäktige i landstinget i Uppsala. ”Huvudnumret” på dagordningen är 2009 års bokslut. Erik Weiman (M) kommer att skryta med ett fantastiskt ekonomiskt resultat, +267 miljoner!
Men Erik är inte alltid så noga med att ta med helheten, att berätta hela sanningen. Tittar man lite mer bland alla siffror ser man att 125 miljoner är realisationsvinster från fastighetsförsäljningar. Vidare kan man om man letar hitta andra poster av engångskaraktär om totalt ca 100 miljoner kronor. Och vips, så är resultatet bara +42 miljoner. Dessutom glömmer han att redovisa en avsättning till eget kapital på 125 miljoner som fullmäktige beslutat om, och plötsligt är resultatet negativt, - 83 miljoner.
Till detta skall också läggas att verksamheterna gör kraftiga budgetöverskridanden, Akademiska sjukhuset -143 miljoner och Primärvården -58 miljoner, sammanlagt ca 200 miljoner i underskott.
Och som om detta inte vore nog, 2011 har den borgerliga regeringen ”lovat” att sänka statsbidraget till Landsting och kommuner med 12 miljarder kronor.
Att under sådana omständigheter låtsas att resultatet är strålande är djupt oseriöst. Det ger helt fel signaler till den hårt prövade personalen. Att visa politiskt mod och tydligt ledarskap innebär bland mycket annat att våga nämna saker och ting vid deras rätta namn.

Börje Wennberg (S) Sören Bergqvist (V)
Johan Edstav (MP) Vivianne Macdisi (S)
Landstingsråd i opposition

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar