onsdag 2 juni 2010

Nu ska primärvården spara ännu mer!

Landstingets primärvård har haft flera tuffa år. Inte har det blivit bättre med borgarnas försök att göra en marknad av vården. Efter att ha fått göra om ersättningssystemet i flera steg klarar nu primärvården knappt sitt vårdcentralsuppdrag. Då ålägger borgarna primärvårdsförvaltningen ett sparkrav på 5 procent av intäkterna! Det motsvara ca 35 miljoner kronor på ett år. Varför? Tydligen tycker borgarna att vår egen verksamhet får för mycket betalt i förhållande till de privata, dvs de får samma ersättning, och att det hämmar konkurrensen!?
Detta sparkrav införs i samma stund som borgarna lägger en preliminär budget för nästa år med ett överskott på 400 miljoner kronor! Inga som helst satsningar finns i budgeten, bara att göra ett så stort överskott som möjligt.
Vi i den rödgröna oppositionen avvisar sparkravet; vi behöver mer primärvård, inte mindre. Vi vill rätta till primärvårdsförvaltningens budget för den övriga anslagsfinansierade delen och tillskjuta 34 miljoner. I vår alternativa budget kommer vi att satsa på en utökad primärvård och stoppa privatiseringarna!

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar