onsdag 31 mars 2010

Luthagens vårdcentral läggs ner

I måndags fattade landstingsstyrelsen ett beslut att samlokalisera vårdcentralerna i Luthagen och Svartbäcken. Ett beslut som vi rödgröna partier från början ansåg vara klokt. Argumenten för sammanslagningen tyckte vi var relevanta, att lokalerna i Luthagen inte var anpassade för personer med funktionshinder, att Luthagens VC saknade funktioner såsom BVC och distriktssköterskor osv.

Det är därför tragiskt att beslutet i praktiken inte innebär en sammanslagning av de två vårdcentralerna utan istället en nedläggning av vårdcentralen i Luthagen. Enligt beslutet som de borgerliga ledamöterna i landstingsstyrelsen fattade kommer alla patienter som är listade på vårdcentralen i Luthagen att avlistas. Det är alltså endast personalen som flyttas över till Svartbäcken, patienterna lämnas åt sitt öde och då vårdcentralernas ekonomi bygger på patientlistning kommer Svartbäckens vårdcentral troligen att snabbt tvingas till nedskärningar.

Den största bristen i beslutet är trots allt brist på patientperspektiv. Vid Luthagens vårdcentral finns många äldre patienter listade. Ska de återigen tvingas genomgå den invecklade procedur det innebär att lista sig på en vårdcentral? Nu måste Astrid, 86 år, på nytt försöka sig på att använda knapparna på telefonen eller logga in på Internet för att lyckas behålla den läkare hon känner sig trygg med.

Det är tydligt för oss att anledningen till borgarnas beslut är att bana väg för den nya privata kliniken i Luthagen. I vanlig ordning är det vårdföretagens bästa som prioriteras före patienternas bekvämlighet och trygghet.

Vi i den rödgröna oppositionen ser till patienternas bästa. Den bästa lösningen för alla är att vårdcentralerna slås samman och att både personal och patienter följer med till Svartbäckens vårdcentral. De patienter som sedan inte är nöjda med den lösningen har all möjlighet i världen att snabbt lista om sig. Det är verkligen valfrihet för patienten.

Börje Wennberg (S), Sören Bergqvist (V), Johan Edstav (MP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar