tisdag 31 augusti 2010

Mer vård - nära dig!


Idag har vi rödgröna partier i landstinget presenterat vår gemensamma valplattform. Vi är tre olika partier men med en gemensam grundsyn på svensk sjukvård, vi är helt överens om vilka de stora utmaningarna är och vi har en samstämmig vilja kring hälso- och sjukvårdens framtida utveckling. För oss går alltid kvaliteten i välfärden före stora skattesänkningar. Vi vill ha en vård i världsklass för alla. Vi vill stoppa fokuseringen på personalnedskärningar och istället starta en utveckling mot framtidens vård.

Vi vill bland annat


  • kraftfullt förbättra akutsjukvården

  • bilda ett bröstcentrum inom Akademiska sjukhuset

  • inrätta ett rehabiliteringscentrum

  • utöka möjligheterna för hembesök för äldre och barn

  • utöka tillgängligheten och korta köerna

  • stoppa nedskärningarna på landstingets vårdcentraler

  • införa en avgiftsfri sjukvård för alla barn

  • erbjuda alla länsbor över 75 år regelbundna hälsoundersökningar

Läs hela valplattformen här>>
Ladda hem kortversionen här>>


Ett kallt blått samhälle eller ett varmt rödgrönt, du väljer !

Den konservativt moderata vägen har nu prövats i fyra år. Där gynnas de rika när skatterna sänkts med lånade pengar. Där växer klyftorna och lönerna pressas ner. ”Pensionärskatt” är införd istället för förmögenhetskatt och vår gemensamma välfärd krymper då personal sägs upp i skola och sjukvård. Nu behövs en ny färdriktning, mot möjligheternas land och möjligheternas Uppsala län!

Det här är avslutningen på min debattartikel i söndagens Arbetarbladet.

måndag 30 augusti 2010

Svårt läge för Akademiska sjukhuset

Senast härom dagen skrev Erik Weiman (M), landstingsstyrelsens ordförande, i en debattartikel hur bra det går för landstinget. Bästa ekonomiska resultat av alla landsting förra året. Vården utvecklas och tillgängligheten blir ständigt bättre. Verkligheten ser lite annorlunda ut.
På dagens sammanträde med landstingsstyrelsen redogjorde Akademiska sjukhuset för sin situation. Trots ett beräknat tillskott på 80 miljoner kronor från Hälso- och sjukvårds hamnar prognosen på 75 miljoner kronor i underskott. Sjukhuset gör mycket mer vård än planerat, ca 8,5 % mer, men ändå ligger uppfyllelsen på vårdgarantin på bara ca 60 procent för nybesök till specialist och för behandling. Vad ska Ackis göra? Hålla budget genom att minska på vården? Fortsätta att dra ner på personal? Eller utöka produktionen av vård ännu mer för att klara vårdgarantin? Och därmed dra på sig nya kostnader! Några klara besked från borgarna fick sjukhuset inte.
För Primärvården ligger prognosen kvar på minus 34 miljoner, för lasarettet i Enköping minus 6 miljoner och för landstingsservice (fastigheterna främst) minus 39 miljoner. Inga åtgärder föreslagna från borgarna. Detta kallar Erik Weiman för ett välskött landsting!!!
Denna oreda kommer att bestå med fortsatt borgligt styre. Får vi rödgröna ta över kommer vi att omedelbart påbörja ett arbete för balans mellan uppdrag och ekonomi med långsiktiga och rimliga förutsättningar. Vi behöver mer vård och framför allt mer av det förebyggande hälsoarbetet. Vi behöver mer av dialog och framför allt mer av delaktighet för personalen. Vi behöver mer av rättvis vård och framför allt vård baserad på befolkningens och patienternas behov. Skönt att det om 20 dagar finns en möjlighet att fixa till detta!

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

söndag 29 augusti 2010

70 000 blockbytare räcker



Följande text från den rödgröna hemsidan är värd att läsa. Det är 20 dagar kvar till valet och de rödgröna har ännu inte presenterat sitt valmanifest. Keep up the good work!
.....................


”Chockjämnt” skrev Aftonbladet nyligen i en rubrik om opinionsläget inför valet.
Tittar man på de senaste mätningarna är det tydligt att alliansen har en liten, men statistiskt säkerställd ledning.
I de senaste veckornas mätningar leder de i alla utom en, från United Minds i helgen, där de rödgröna har en procents övertag.
Något som talar för oss är att många av de osäkra väljarna är rödgröna.
I SCB:s stora mätning i början av sommaren leder de rödgröna med 6%, just för att andelen osäkra väljare är lägre i den mätningen.
Vår största utmaning i slutspurten är alltså dels att mobilisera de egna väljarna, dels att övertyga de osäkra i mitten.
I Henrik Oscarssons senaste ”mätningarnas mätning” leder högerpartierna med 2,5 %. – det betyder att vi bara behöver övertala 70 000 väljare om att byta block för att vinna valet.

Att öka medvetenheten just om hur jämnt valet är kan också vara en vinnande strategi för oss. När väljarna inser att ett val blir jämnt ökar valdeltagandet, vilket kan gynna de rödgröna partierna – det är i dag lägre mobilisering i rödgröna områden och högre i de borgerliga.
Väljarna i Sverige har blivit allt mer rörliga de senaste decennierna, och mycket kommer att hända i valrörelsens slutskede. I går kom alliansens valmanifest, som gjorde det tydligt för väljarna att de ignorerar klimatkrisen och att de har som främsta politiska drivkraft att genomföra ännu fler skattesänkningar som främst gynnar de som redan har mest.
Kontrasten blev tydlig när vi samma dag presenterade en satsning på förskolorna. Har vi inte råd att ge våra barn de bästa möjliga förskolorna, i stället för att skära ner på välfärden för ännu större skattesänkningar?
En journalist på en av de borgerliga dagstidningarna sade häromdagen: ”Alla mina kollegor säger att ni kommer förlora, men de brukar alltid ha fel om allt”.
Låt oss hjälpas åt för att se till att de får fel. Vi ska vinna det här valet.
Mona Sahlin brukar påpeka att det ofta bara är några få tusentals röster som avgör val. I det senaste valet i Norge vann de rödgröna med bara 2000 röster. Det här valet kan bli lika jämnt.

lördag 28 augusti 2010

En värdefull dialog..och lite om en (m)onolog

Torsdag kväll var jag tillsammans med företrädare från övriga landstingspartier, samt även verksamhetsföreträdare från Akademiska, inbjudna av patientföreningen för Parkinssons sjukdom. Det blev en hel del information om sjukdomen och redogörelse för de problem (och ljuspunkter) som finns i vården. Krav och förslag på förbättringar framfördes. Såväl profession som vi politiker (så gott vi kunde) yttrade oss om dessa.
Ofrånkomligt blev det även lite valdebatt, utifrån att varje partiföreträdare fick 5 minuter att redogöra för sitt partis viktiga frågor.

Jag tycker om denna form, när en patientförening, politiker och verksamhetsföreträdare på detta sätt samlas. Det ligger ett värde i alla får samma information och kan diskutera utifrån det.
Nu kom denna träff i valrörelsen. Men jag hoppas föreningen - och andra patientföreningar -återkommer. Att få höra vilka problem som finns och som politiker få ökad kunskap, är viktiga delar för att göra vården bättre och kunna styra resurserna till de områden där de bäst behövs.
Kunniga politiker som är villiga att föra en dialog är viktigt.


Nu till något helt annat: Erik Weiman (M). Som skrev i fredagens UNT. Karln slår sig så hårt för bröstet vad gäller den egna politikens förträfflighet att risken är uppenbar att ett flera revben ska ryka. Men läser man noga så är det på en punkt inte så mycket skryt: Tillgängligheten.
Där brukar hans kollega, sjukvårdslandstingsrådet Ismail Kamil (FP) titt och otätt orera om att tillgängligheten till vården blivit SÅ mycket bättre sedan borgarna (dvs: Han själv då i första hand....) kom till makten.

Men: Tar man del av befintliga siffror, i mätningar från landstinget själv och SKL, så finner man att på de flesta områden är väntetiderna i vården ungefär de samma 2006 (RödGrönt styre) som nu.
Det är inte fler som får komma till husläkare inom sju dagar nu som under 2006. Väntetiderna för att blir opererad är ungefär lika. Väntetider för specialistbesök något bättre siffror nu. För att få komma till undersökning något sämre.
Endast på ETT område finns en klar förbättring från 2006: Att komma fram på telefon till vårdcentralen. Det är förvisso viktigt....vem blir inte irriterad av en upptagetton eller en röst som säger att "Vi kan inte svara just nu...". Men vi ska komma ihåg att denna förbättring har skett utan att resurser tillförts. De sköterskor som nu svarar snabbare i telefon har genom detta fått mindre tid att ägna åt andra vårduppgifter.

Erik Weiman gör i UNT-artikeln ett stort nummer av att de RödGröna är emot valfrihet, och tar som exempel att vi sa nej till att införa "Vårdval Uppsala län". Där har han uppfattat saken rätt: Till skillnad från Weiman är vi emot den valfrihet , som borgarna infört i primärvården, för vårdföretagen att etablera sig var de vill och bedömer det lönsamt. Vilket inte nödvändigtvis är där vårdbehoven är störst och tillgängligheten till vården sämst.

fredag 27 augusti 2010

Barn som far illa

Jag var på seminarium här om dagen.

Rädda barnen hade anordnat en diskussionsdag om misshandel, missbruk, mobbning, skolfrånvaro och andra varningssignaler för att barn far illa.


Barnhälsovårdsöverläkare Malena Thunström gav en skakande bild av de villkor som många barn lever under.
Vart sjunde barn lever i en våldsutsatt miljö!
Sverige införde förbud mot att slå barn (barnaga) 1979, ett förbud som nu finns i 25 länder, men saknas i 169.
Trots förbudet misshandlas 10 barn varje år till döds i Sverige.
Misshandeln kan vara fysisk och eller psykisk, bestå i vanvård, försummelse och sexuellt utnyttjande.
Barn kommer med blåmärken, slemhinne- och hudskador, skelettskador: "hälften av alla benbrott hos barn under 2 år är en följd av misshandel"; skador på nervsystemet ofta efter att barnet skakats. Ibland har barnen skador på inre organ.
Barnahus i Uppsala som utreder frågor kring våld i nära relationer hanterar omkring 250 ärenden per år, och behöver större lokaler för att kunna sköta utredningarna så snabbt som de förtjänar.
Socialtjänstens utredning av en anmälan om misstanke om att ett barn far illa kan inte nekas av föräldrarna, men den berörda familjen kan neka att ta emot hjälp.
Det diskuterades därför behovet av något slags mellantvång, att man skulle kunna åläggas att infinna sig regelbundet på barnavårdscentral exempelvis, i de fall där inte barnen bedöms behöva omhändertas. Det finns inte lagstöd för detta i nuläget.
Anders A. Aronsson från socialnämnden för barn och unga gav en bild av kommunens arbete i dessa frågor. Regionförbundet har ett kompetensutvecklingsprojekt på gång för att utveckla en ordning med mentorer i socialtjänsten, så att unga socialarbetare som möter dessa svåra familjesituationer ska kunna få stöd i sitt tunga arbete och orka med det.

Olof Risberg från Rädda Barnen inskärpte vikten av barnperspektivet i allt socialt arbete. Barn mobbas t.ex. inte av kamrater utan av förövare. Vuxna måste ta dessa frågor på allvar!
Fattar vi beslut i samhällsfrågor utifrån barnets bästa, så som vi förbundit oss genom att anta FN:s "Barnkonvention"?
Han pekade på att de mest utsatta barnen kommer ur de fattigaste miljöerna. Det är barn som blivit omhändertagna och "barn till barn", d.v.s. med unga föräldrar som är bland de mest utsatta.

Ett jämlikare samhälle är ett skydd för barnen! Är inte det en lärdom väl värd att ha i minnet i dessa valtider?

Kjell Andersson (S)

torsdag 26 augusti 2010

Debatt/diskussion om Parkinsons sjukdom

Varje år får 15 000 - 20 000 personer diagnosen Parkinsons sjukdom. Sjukdomen debuterar vanligen mellan 55 - 60 år, men det det kan ske tidigare.

Uppsala Parkinson förening hade idag bjudit in till en politisk debatt/diskussion mellan de politiska partierna i landstinget. Diskussionen var väl förberedd av föreningens ordförande Göran Einarsson och övriga i styrelsen.
Några frågor som kom upp gällde tillgången till träningslokaler. En lokal som används vid Akademiska sjukhuset har sagts upp från årsskiftet, det var nu information för mig och flera andra. Mycket tråkigt! Gruppträning är en mycket bra verksamhet. Vi rödgrön bör agera för att föreningen kan fortsätta att hyra lokalen.

Det blev mycket tal om vikten av rehabilitering Vi rödgröna Ove Hemifors (V), Kjell Andersson (S) och undertecknad talade oss varma för att förbättringar måste ske nästa mandatperiod. Enligt Uppsala Parkinson förening har bara 12 procent av alla med diagnosen Parkinson en rehabplan. Detta visar att det måste ske krafttag på rehabområdet.

Ett önskemål som Uppsala Parkinson föreningen hade vara att mer information behövs till allmänheten. Detta är ett litet bidrag!

onsdag 25 augusti 2010

Sjukvården skall vara lika för alla

På dagens UNT Debatt kan du läsa en debattartikel om sjukvårdens utmaningar i framtiden som jag, Vivianne Macdisi och Claes Sundelin skrivit.
Där kan du bl.a. läsa
"...Den som vill slå vakt om sjukvården som en cent­ral välfärdsfråga bör noga överväga vem som skall få förtroendet att leda landstinget."

Läs hela debattartikeln på:
http://www.unt.se/debatt/sjukvarden-ska-vara-lika-for-alla-1022376.aspx

Börje Wennberg (S)
landstingsråd

tisdag 24 augusti 2010

Ger verkligen konkurrens bättre tillgänglighet?

Jag har roat mig med att lyssna på en intervju med landstingsråd Anna-Karin Klomp (KD) på Radio Uppland. Där upprepar hon som ett mantra att konkurrens ger ökad tillgänglighet per automatik, detta trots att journalisten pekar på att tillgängligheten till de vårdcentraler som privatiserats under mandatperioden har försämrat sin tillgänglighet. Nästa, något naiva, kommentar är att en vårdcentral med låg tillgänglighet ändå måste stänga om den inte får några patienter. Detta är något vi har hört många gånger förr. Oftast från landstingsråd Ismail Kamil (FP). Själv tror jag att den borgerliga majoriteten kraftigt överskattar rörligheten bland länets patientgrupper.

Om jag bor i Sävja och är kraftfullt missnöjd med den låga tillgängligheten som Sävjas nyligen privatiserade vårdcentral visar upp gäller det att jag är just rörlig eller bilburen för att byta husläkare. Heter jag Anna och är 87 år och går in på OmVård.se för att se vilken närliggande vårdcentral jag borde byta till får jag reda på att tillgängligheten till Gottsunda Vårdcentral är ganska bra. Det krävs bara en bussresa på ca en halvtimme för att ta sig dit. Jag kan också byta till Fålhagens VC med en något kortare bussresa men då krävs att jag är pigg i benen så att jag klarar promenaden från Centralstationen till Fålhagen.

De borgerliga företrädarna tycker troligen också att det kommer att bli fantastiskt för alla barnfamiljer och pensionärer i Bålsta och Öregrund att ha massor med alternativ att välja mellan nu när privatiseringen står för dörren. Medborgarna kanske inte gillar att få ännu sämre tillgänglighet med det privata alternativet men då är det bara att byta. Enköping och Östhammar ligger ju nästan på gångavstånd.

Susanne Eriksson
Pol sekr (S)

måndag 23 augusti 2010

Miljödebatt á la Naturskyddsföreningen

Ikväll arrangerade Naturskyddsföreingen miljödebatt i Missionskyrkan i Uppsala.
Efter en inledningsrunda, började debatten. Först debatterades planerna på att skapa Årike-Fyris. Maria Gardfjell (MP), Erik Pelling (S) och Emma Wallrup (V) ville ha naturreservatet Årike-Fyris. Alliansen kunde inte ge något besked. Gunnar Hedberg, slingrade sig som en orm, och försöket lägga ut dimridåer om varför något naturreservat inte skapats under mandatperioden trots att ett färdigt förslag fanns 2006.

Urban Wästerljung (FP) hävdade att alla partier i tycker samma sak trots att det var helt uppenbart att så inte var fallet, patetiskt.

Centerpartiet sa sig vara alliansens gröna röst men den nya (C)-representatnten sa inget, rösten var tyst!

Miljöpartiet representerades av Maria Gardfjell. Som övertygande argumenterade för spårvagnar i Uppsala.
Debatten leddes på ett bra sätt av Naturskyddsföreningens Svante Axelsson.

Tillgängligheten

Radio Uppland rapporterar idag att telefontillgängligheten gick ner för de vårdcentraler som privatiserades av den borgerliga majoriteten. Tråkigt för alla som ringer men som nu inte får något svar samma dag.
Tyvärr är det en utveckling som kommer att fortsätta.
Nedskärningarna på vårdcentralerna fortsätter läs även UNT:s artikel från juni månad.

Sätt stopp för de borgerliga nedskärningarna på vårdcentralerna, rösta rödgrönt i hösten landstingsval.

Välfärd före skattsänkningar

Hej

Med solsken i ryggen och sinnet, fortsätter valrörelsen. Vi får ofta höra hur borgarna vill värna välfärdens kärna. Vad är välfärdens kärna. Jo det är skruttet som blivit kvar sen borgarna nedomonterat hälso-sjukvåden till allra minsta möjliga nivå. Låg- och normalinkomsttagarna kommer att få sämre tillänglighet till vården, medan de rikaste som har sjukförsäkringar, kan köpa sig förbi köerna. Det handlar om en framtidsutveckling, där avgifter och försäkringar i allt väsentligt styr vårdtagarnas och vårdgivarnas vardag. Det blir en a-och b sjukvård. Exemplet på Södersjukhuset avskräcker tillräckligt tydligt. Där får du betala 150 000 kr för att köpa dig förbi kön, medan personer som oftast är mest sjuka och inte har råd, får stå tillbaka och acceptera vad som erbjuds. Låter det som ett positivt framtidsscenario, det tycker inte vi.

Vår politiska vision är tydlig: målet är alltid 100% tillgänglighet när det finns behov sjukvård oavsett plånbokens storlek. Under de närmaste åren kommer antalet pensionärer och äldre öka med närmare 300 000 personer. Det innebär att, inte minst hälso-och sjukvården kommer att behöva alla tänkbara personalkatetgorier för att förebygga, rehabilitera och bota. Med den borgerliga regeringens framtidsscenario kan vi hamna i ett läge med så dramatiska nedskärningar att ytterligare 100 000 välfärdsarbetare kan bli avskedade om Anders Borgs vision om ytterligare skattesänkningar på närmare 100-150 miljarder kr blir verklighet. Bara i år har 25 000 välfärdsarbetare tvingats lämna sina arbeten pga av det minskade skatteuttaget. Regeringen har klarat minskningen genom att använda det ekonomiska överskott som vi lämnade efter oss 2006. De pengarna är slut nu, och staten har fått ett saftigt underskott att beta av samtidigt som nya skattesänkningar ger tuffa pålagor i landstinget. Vi kommer att hamna i ett läge där kvalitén och patientsäkerheten får utstå stora prövningar och personalen tvingas till stora uppoffringar för klara av baskraven på god vård. En fungerande välfärd går alltid före borgarnas ideologiska skattesänkningar.

Pyry Niemi (S)

lördag 21 augusti 2010

Nazister och fascister på våra gator

Idag hände det som man hoppades vi skulle fortsätta vara förskonade mot. Nynazister/fascister tågade på Uppsalas gator och torg. Strax efter lunch en vanlig lördag eftermiddag. Lite ovanlig kanske med valrörelsen, valstugor på Stora Torget, olika partiarbetare som delar flygblad i olika korsningar och Vänsterpartiet har ett stort jippo på Forumtorget. Mcd scenvagn, sång och musik, appeltal och så en stor presentation av partiets kandidater på olika listor. Då plötsligt kommer det en kolonn med svartklädda ynglingar marscherande, gröna fanor med Odalrunan på och med megafoner som skriker ut okvädesord mot oss som står där. Intrycket och tonfallet är hotfullt. Skanderande fortsätter de fram till Stora Torget där de blir stående bland valstugorna. Även där känner många den hotfulla stämningen och en del lämnar torget för att slippa se och höra. Eftre ett tag anländer polisen och så småningom vänder dessa nazister/fascister (lite oklart vilka de egentligen var) tillbaka och går åter förbi Vänsterpartiets möte på Forumtorget. Denna gång var vi dock inte oförberedda och vi tystade deras skrän med taktfast ordramsa; "Vi är många, vi är starka - krossa rasismen nu!". Det var inte bara vi vänsterpartister. Orden togs upp av allt fler av åskådarna och ropen skallade allt starkare. Det kändes skönt och befriande! Vi var inte passiva - vi tog ställning - vi visade vårt förakt för allt det de står för. Provocerande? Kanske det. Oklokt? Kanske det. Men likt förbaskat så skönt.
Samtidigt undrar man hur de tänker, alla de som krattar manegen för dessa grupper och dessa åsikter. Genom krav på burkaförbud, språkkrav, ekonomiska krav för anhöriganslutningar etc, så blir det legitimt att ifrågasätta flyktingar och invandrare. De är plötsligt inte som oss andra och speciella regler ska därför gälla. Ska vi kunna stoppa rasism och främlingsfientlighet måste vi börja i vardagen. Förstå att vi är alla olika samtidigt som vi är så lika med samma behov av trygghet, värme och gemenskap. Det är inte dom det är fel på - det är oss!

Sören Bergqvist, landstingsråd (V)

fredag 20 augusti 2010

Friskvård, ja tack!

Under en följd av år har patient-, pensionärs- och handikappföreningar hyrt lokaler av landstinget för träning i olika former. Möjligheten att hyra dessa lokaler har nu upphört för stora delar av dessa grupper. Inget fel har begåtts av de tjänstemän som fattat besluten. De har helt enkelt strikt följt gällande regler som säger att man endast kan hyra ut till ”…patientföreningar eller motsvarande som erhåller landstingets organisationsstöd”. Det har inneburit att en rad lokala föreningar i bl.a. Tierp inför hösten nekats att hyra de lokaler som man tidigare år kunnat nyttja för att bedriva en aktiv friskvård som uppskattats mycket.
Jag finner det högst rimligt att om landtinget äger lokaler som kan nyttjas av de nämnda föreningarna på tider då de inte används av landstinget så skall de självklart få hyra dem. Naturligtvis under förutsättning att det inte innebär stora merkostnader eller omfattande arbetsinsatser för landstinget.
Att äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning genom sina respektive föreningar bedriver aktiv friskvård och rehabilitering är i hög grad positivt. I första hand gynnar det den enskilde men i förlängningen är även samhället, såväl kommun som landsting, vinnare genom att dessa personer får ett rikare och friskare liv. Min uppfattning är att landstinget generellt skall uppmuntra aktiviteter likt dessa, och när det finns praktiska förutsättningar även bidra genom att hyra ut sina lokaler.

Mot bakgrund av detta har jag i en motion föreslagit

att riktlinjerna för uthyrning av landstingets lokaler revideras alternativt tolkas så att även lokala föreningar som inte erhåller landstingets organisationsstöd ges möjlighet att hyra lokaler enligt förutsättningarna ovan.

Börje Wennberg (S)
Landstingsråd

torsdag 19 augusti 2010

De borgerliga i Sthlm backar om vårdvalet

–  Större vårdtyngd ska ge mer pengar. Till exempel blir ersättningen lägre om det handlar om en ung person med halsfluss och högre om patienten är en 85-åring med hjärtflimmer, diabetes och artros, säger biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Birgitta Rydberg (FP) har nu kommit fram till att vårdvalet i Stockholm inte fungerar, det var på tiden! När kommer de borgerliga i Uppsala län att ifrågasätta de orimliga konsekvenser som vårdvalet ger. I flera andra landsting enades man över blockgränserna om ett Hälsoval. Tråkigt att den kompromissvilja inte fanns här i Uppsala län. Rätt utformat är ett hälsoval en stark drivkraft för ett friskare Uppsala län.

Mer "Spirit Level" - men nu i mindre format

Förra året kom boken "Spirit Level" och i år kom den på svenska som "Jämlikhetsanden"
på det lilla men utmärkta förlaget Karneval. Boken, skriven av två engelska forskare,
fick stor uppmärksamhet och vållade en hel del debatt.

I boken har författarna prövat sanningen i tesen att jämlika samhällen (med avseende på inkomstfördelning, utbildningsnivå, sociala trygghetssystem med mera) även är samhällen
med lägre andel hälsorelaterade och sociala problem.
Deras slutsats är: Ja, i stort är det så.

Men det är ingen lättläst materia. Ger man sig ut på en så minerad som författarna gör, krävs såväl en utrymmesmässig som intellektuell nivå något över SMS och Twitter.
Som Göran Rosenberg skrev i DN: "Med en arsenal av tabeller och statistik smular boken sönder den sedan några årtioende hårt propagerade idén om att ökad ojämlikhet är bättre för alla".

Nu finns en sammanfattning - på 20 sidor - av bokens slutsatser.

Utgiven av Karneval i samarbete med LO. Att beställa via http://www.karnevalforlag.sef/
för 6 kr. Där kan man även inhandla "Jämlikhetsanden".

För Uppsalabor kan det vara värt kolla i några av de valstugor som står på Stora Torget -
på Åhlenssidan. Att leta på andra sidan lönar sig nog inte.

Sammanfattningen börjar så här: "Ojämlikheten, de ekonomiska klyftorna, ökar i Sverige.
Skillnaden mellan de som har störst inkomster och de som har minst blir allt större".


- Ja, det är väl i hög grad det som ska avgöras den 19 sep om denna utveckling ska få fortsätta.
Men då krävs ett betydligt högre valdeltagande i vissa områden i Uppsala, som exempelvis
Gottsunda, Gränby och Nyby.
Samt en tilltro till att de som säger sig vilja vända denna utveckling även kommer att göra det.


"Besöksförbud"

Måndagen den 23 aug besöker Socialdemokraternas talesperson i sjukvårds-frågor Ylva Johansson Uppsala. I samband med detta besök ville hon gärna träffa anställda vid Akademiska sjukhuset för att dels berätta om den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken, dels lyssna till de anställdas erfarenheter och synpunkter. Men detta möte kan inte genomföras på grund av att den borgerliga landstingsmajoriteten har förbjudit alla politiska möten på sjukhusets område.
Betonas skall att det handlade om att vi socialdemokrater nekas att hyra en lokal för ett möte dit de som önskar kan komma. Ingen, vare sig patienter eller anställda, som inte önskar delta i mötet skulle störas på minsta sätt. Tanken var att hyra en av de större lokalerna i ”Blå korset” för vårt möte och bjuda in de anställda som var intresserade och hade möjlighet att träffa Ylva Johansson. Men det har de borgerliga satt stopp för. I det regelverk som de drev igenom i landstingsstyrelsen den 1 mars heter det ”..partipolitiska informationsmöten ska inte förekomma inom landstingets lokaler eller områden.” Vi i den rödgröna oppositionen finner det ytterst anmärkningsvärt att en demokratiskt styrd verksamhet inte tillåter att de anställda träffar demokratins företrädare, politikerna. Och för säkerhets skull upprepar vi: Ingen skulle tvingas lyssna till ett politiskt budskap! Men vi tycker det är högst rimligt att de som vill veta vilka politiska alternativ som erbjuds i höstens val skulle ha den möjligheten.

Vi tvingas naturligtvis följa de regler som beslutats, hur obegripliga de än är, och arrangerar istället ett torgmöte med Ylva Johansson vid den socialdemokratiska valstugan på Stora torget måndag den 23 aug kl 12.00.
Dit är alla välkomna! Självklart gäller detta även media. Tyvärr hinner inte de anställda på Akademiska sjukhuset dit under sin lunchrast.


Börje Wennberg (S)
landstingsråd

onsdag 18 augusti 2010

Vad tycker Erik Weiman om gräddfiler?

Erik Weiman skriver på sin blogg att jag inte vill arbeta för ett bättre omhändertagande av våra äldre. Mer fel än så kan inte ens Erik Weiman få till det. Under hela min tid som landstingspolitiker har jag agerat för en mer medmänsklig och jämlik hälso- och sjukvård. Men har Erik Weiman någonsin arbetat för dessa värden?

Under sommaren har en intensiv debatt förts om ”gräddfiler” i vården alltså möjligheten för människor att med pengar köpa sig för i köerna till vård inom landstinget. Starka företrädare inom Alliansen, kommunalrådet Stefan Hanna (C) i Uppsala och riksdagskandidaten Mattias Johansson (C), har starkt pläderat för att det ska genomföras gräddfiler inom vårt landsting. Det har möjliggjorts av att Alliansregeringen har rivit upp stopplagen för gräddfiler och utförsäljning av universitetssjukhus som vi Rödgröna beslutade om under förra mandatperioden.

Men vad tycker Erik Weiman om gräddfiler? Inte en endaste gång har han kommenterat den pågående debatten! Är Erik för gräddfiler bör det tydliggöras om inte är det lämpligt med ett avståndstagande av regeringens intentioner och Allianskollegerna Stefan Hannas (C) och Mattias Johanssons (C) ambitioner.

Skåpmat

Vi har nu fått alliansens förslag till vårdpolitik,

Dom tillstår där, att man på hela valperioden misslyckats med tillgängligheten, trots statlig kömiljard.

Förbättrad tillgänglighet var borgarnas enda bärande vallöfte 2006, och man har inte klarat av det.

Nu satsar man vidare med patentmedicinen privatiseringar, för att skapa en vårdmarknad. Det kommer att driva upp kostnaderna. Långsiktigt urholkas ekonomin och den solidariskt finansierade vården hotas.

Det positiva ordet valfrihet görs till täckmantel för deras föreställning, att privat driven vård skulle vara billigare och bättre än offentlig. Det är en tankevurpa som kommer att stå vården dyr. Den underliggande idén måste vara att de som arbetar i den offentligt drivna vården är lata och/ eller otrevliga. Min erfarenhet är att de allra flesta är engagerade, intresserade av människor, respektfulla och lyhörda. All forskning visar också att borgarna önsketänker. Den "valfrihet" som hittills visats upp har inte lett till kvalitetshöjning. Den valfrihet som växer fram under borgarna är vårdföretagens frihet, inte medborgarnas.

All vård måste hålla hög kvalitet. Det är den självklara utgångspunkten för oss. Man ska inte kunna "välja fel".



Akutvården har ju varit ett sorgebarn, med närmast katastrofala arbetsförhållanden under valperioden. Nu ska en fyratimmarsgaranti införas men det finns ingen antydan om vilka resurser man är beredd att skjuta till.



Positivt är att borgarna tagit till sig tanken att utveckla den nära vården. Det är viktigt att kommunens och landstingets ansträngningar länkas samman runt patienten/klienten.



Hembesöksteam är en självklar fortsättning på vårt initiativ med mobila doktorer. Tack vare att SKL och Socialstyrelsen skjuter till pengar kommer nu denna viktiga utveckling av service till våra äldre multisjuka. Det är helt i linje med vår politik och bra.



Inte heller kontaktvägarna för allmänheten till vården har man klarat av. Man ska nu äntligen införa IT- teknik på detta område.



Borgarna säger sig vilja utveckla kollektivtrafiken. Det behövs sannerligen för de senaste fyra åren har varit en stagnationens tid på den fronten. Tågtrafiken mellan Sala och Uppsala har i det närmaste skrotats.



Det är självklart, och sedan länge beslutat, att kända patienter med stora vårdbehov ska kunna läggas in direkt, utan omvägen över akuten. När man nu säger sig vilja göra det som beslutats kallar man det att införa VIP- kort.

För oss rödgröna är alla viktiga i en hälso- och sjukvård, som utgår från behoven, där de med störst behov prioriteras och där förebyggande av sjukdom är en viktig grundval.



Jag anser att borgarna smiter från sitt politiska ansvar: uppgiften att se till, att alla tillförsäkras en högklassig hälso- och sjukvård, oavsett hur man väljer, under förevändning att de vill ge folket frihet.



Kjell Andersson (S)

tisdag 17 augusti 2010

Alliansen i Uppsala föreslår Vipkort till vården

De borgerliga partierna i Landstinget i Uppsala län har nu presenterat sitt valmanifest. De öppnar nu för att införa VIP-kort till vården. Att införa klassificering av människor innan de kommer till sjukhuset är helt sjukt

I verksamhetsidén för Landstinget i Uppsala län står det följande.

Landstinget i Uppsala län hjälper alla i länet att vara friska och må bra.
Vi erbjuder en jämlik och jämställd hälso- och sjukvård präglad av hög kvalitet och
stor omtanke, där man för snabb hjälp och där pengarna används på bästa möjliga sätt.


Sorgligt att de borgerliga nu bryter mot den verksamhetsidé som alla partier ställde sig bakom förra året. Samma skrivningar finns i Hälso- och sjukvårdslagen, viken är beslutad av Sveriges riksdag.
Min förslag till den borgerliga alliansen.
-Dra tillbaka förslaget, snabbt!

söndag 15 augusti 2010

Välfärd eller skattesänkningar

Igår höll Reinfeldt sitt sommartal. Den stora nyheten var ytterligare skattesänkningar. Sänkningar som sägs gynna framförallt yrkesgrupper som sjuksköterskor och lärare. Mer pengar till välfärden lyste med sin frånvaro.

I fredags presenterade Mona Sahlin och Thomas Östros Socialdemokraternas budskap Vägval 2010. Där var de stora nyheterna ökade satsningar på jobben, vård, skola och omsorg.

De som säger att det inte är någon skillnad mellan partierna i årets val måste väl ändra uppfattning nu. I moderaternas Sverige kommer ev (om några år) en sjuksköterska eller en lärare få några hundralappar mer om året, men de kommer samtidigt få springa fortare på jobbet om de nu har kvar något jobb. Redan i år jobbar det 3000 färre lärare i landets skolor. I socialdemokraternas och det rödgröna Sverige går alltid jobben och välfärden före skattesänkningar. Rimliga arbetsvillkor är ett måste för att säkerställa kvalitet i välfärden.

Jag missar tyvärr Mona Sahlins sommartal idag. Jag är övertygad om att det kommer innehålla betydligt bättre förslag på hur vi ska rädda jobb, välfärd och minska klyftorna.

Susanne Eriksson
Pol sekr (S)

lördag 14 augusti 2010

Äldrevårdcentraler

Barnavårdcentraler och Mödravårdcentraler är sedan länge väl fungerande och uppskattade verksamheter.
Behovet av sjukvård ökar med stigande ålder, det känner vi alla till. De flesta stora folksjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, stroke, demens och höftledsfrakturer drabbar i stor utsträckning äldre.
I vårt län finns ca 25.000 personer som är över 75 år. Denna grupp har hög sjukvårdskonsumtion och hög läkemedelsförbrukning. Det är viktigt både för individen och för sjukvården att försöka optimera möjligheterna att utnyttja nya metoder i syfte att minska sjukligheten hos de äldre.
Därför föreslår vi socialdemokrater att en försöksverksamhet med Äldrevårdcentraler skall genomföras, där personer över 75 år bl.a erbjuds regelbundna hälsokontroller.

Börje Wennberg (S)
landstingsråd

fredag 13 augusti 2010

Sir Väs

Torsdag den 12 augusti berättar moderaternas Per Schlingmann i DN att moderaterna ska bli det statsbärande partiet i Sverige. Han återkommer där till den moderata favorit som han och Reinfeldt kokade ihop efter amerikansk förebild redan som Muffare i trettioårsåldern, och som de presenterade i boken ”Det sovande folket” där det välfärdssamhälle, som vi socialdemokrater står för, är hatobjektet framför andra.

”I dagens Sverige ställs allt högre krav på utbildning, prestation och ambition. Men alla vill inte ta den vägen i livet och alla kan inte heller göra det.”
Följden av detta blir i moderaternas värld att vi måste skapa en arbetsmarknad som ”är mer anpassad till vars och ens egen förmåga och individuella förutsättningar.”
Det är inte undra på att man associerar till Sir Väs i Robin Hood när man läser Schlingmann.
Gifttänderna är kamouflerade.

Om man studerar moderaternas politik så är bilden klar:
Genom att driva ut arbetskraften ur a-kassan med höga avgifter och genom lägre arbetslöshetsstöd och sjukersättningar, ska man skapa underlag för en extrem låglönemarknad efter det amerikanska receptet om ”working poor”. Idén är den gamla nyliberala, att det är priset som är fel, det vill säga lönerna, som är för höga, om marknaden inte skapar jobb. Vi ska alltså börja konkurrera med de länder som har allra sämst löner för att kunna erbjuda svenskarna en arbetsmarknad!

För oss, som ser att alla människor ska ha rätt till ett anständigt liv,
är det en förfärlig ”framtidsvision”. Socialdemokratin avvisar ökande klyftor. Vi vet att alla människor ibland har behov av inkomsttrygghet och omställningsinsatser. Vi måste utforma ett system som, ibland på permanent basis, subventionerar vissa för att ge dem en plats på arbetsmarknaden.

Vi vet, och har stöd i forskningen för, att ett någotsånär jämlikt samhälle är bäst och
mest framgångsrikt i praktiskt taget alla hänseenden. Det gäller god hälsa, hög levnadsålder, låg kriminalitet, social stabilitet och alla tänkbara välfärdskriterier.
Varför vill borgarna rasera välfärden och de samhällen, som i jämförelse med praktiskt taget alla andra samfund på jorden visar störst harmoni och framgång?
I fullmäktige har jag en gång uttryckt det som, att det verkar vara de rikas företrädares revolt mot de fattigas privilegier. Jag har svårt att förstå hur anständiga människor kan rösta för en sån politik.

Kjell Andersson
Landstingsledamot (S)

torsdag 12 augusti 2010

Tufft för tågresenärerna i Heby

Denna vecka har tågresenärerna från Heby/Sala drabbats av beskedet att ULs periodkort inte kommer att gälla på UVEN fr o m nästa vecka. Avtalet har sagts upp av UL med den borgerliga majoritetens goda minne. Själv fick jag läsa det i UNT idag i form av en annons. Skälet anges som alltför dåliga affärsmässiga villkor. Vilka pengar handlar det om? Ca en halv miljon kronor i nettokostnad per år. Är inte Hebyborna värda det?
Man kan ju undra hur det nu ska bli med tågtrafiken överhuvudtaget mellan Uppsala och Heby/Sala. Inte nog med att tågturerna drastiskt dras ner i slutet av detta år, från tolv till endast fyra dubbelturer. När vi från oppositionen föreslog att landstinget skulle köpa till två dubbelturer för ca 800 000 kr, sa borgarna nej. Nu försvinner viktiga avgångar i båda riktningar och innebär bl a att några kan åka tåg till jobbet i ena riktningen men måste ta bussen hem. Med de nya reglerna för periodkort måste dessa alltså ha både SJ-kort och UL-kort. Blir det överhuvudtaget några kvar som kommer att åka tåg efter nyår?
Som vanligt spelar centerns landstingsråd Rolf Edlund, boende i Heby kommun, en viktig roll. Dels är han den borgerliga majoritetens talesperson i kollektivtrafikfrågor, dels sitter han i ULs styrelse. Under hans tid i landstinget har resenärerna haft tuffa tider och nu blir det ännu tuffare! Centerns gröna partifärg känns som ett skämt!

Sören Bergqvist (V)
landstingsråd

tisdag 3 augusti 2010

Samordnat fokus på bröstcancer

Vi socialdemokrater vill sätta bröstpatienten i centrum. Vi vill samla behandling och vård kring bröstcancer i ett Bröstcentrum på Akademiska sjukhuset. Där kan kirurg, patolog, onkolog, mammografiläkare, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, alla specialiserade på bröstcancer, samarbeta. Genom att samla diagnostik, kirurgklinikens bröstmottagning och den fortsatta behandlingen i gemensamma lokaler kan omhändertagandet av patienterna förbättras avsevärt. Vid flera sjukhus runt om i Sverige är detta redan ett faktum.

Detta är ett utdrag ur en debattartikel på UNT Debatt som jag och riksdagsledamoten Agneta Gille (S) skrivit. Läsa hela debattartikeln på:

http://www.unt.se/debatt/samordnat-fokus-pa-brostcancer-1006607.aspx

Börje Wennberg
landstingsråd (S)

måndag 2 augusti 2010

Sjukvården -viktigaste valfrågan i Uppsala län

I TV4:a Upplands valundersökning anser 60 procent att sjukvården är den viktigaste valfrågan.
Mycket glädjande, vi rödgröna har ett viktigt jobb framför oss att förklara vad våra politiska förslag innebär.
Två frågor där där jag tror medborgarna vill veta mer innan valet gäller vårdcentralerna och sjukvårdsrådgivningen.

De flesta som blir sjuka kommer i kontakt med sjukvårdsrådgivningen och vårdcentralerna.
Här har vi rödgröna bra politiska förslag som skiljer sig från de borgerliga.

Sjukvårdsrådgivningen
Vi rödgröna anser att sjukvårdsrådgivningen ska drivas av landstinget. Eftersom den som driver sjukvårdsrådgivningen kan styra hur vården ska ges.
De borgerliga vill att rådgivningen ska drivas av ett privat företag.

Vårdcentralerna
Den sista maj beslutade den borgerliga majoriteten att införa ett avkastningskrav på 5 procent på primärvården, det innebär ett sparkrav på cirka 35 miljoner kronor. Se ärende 127! Samt den rödgröna reservationen.
Denna nedskärning drabbar bara de landstingsdrivna vårdcentralerna inte de privatdrivna. Konsekvensen av detta beslut blir att landstingets vårdcentraler får försämrad ekonomi, de privatdrivna får oförändrade ekonomiska förutsättningar. Eftersom det inte går att lägga någon avkastningskrav på privata vårdgivare, bindande avtal styr hur mycket de ska få i ersättning av landstinget.
Mycket orättvist!
Vi rödgröna reserverade oss mot beslutet.
Hoppas väljarna blir medvetna om den borgerlia nedskäringspolitiken i Uppsala län innan valet!

söndag 1 augusti 2010

Det är skillnad !!

Det är stor skillnad mellan de borgerligas politik och vår rödgröna politik i landstinget.
Om du inte redan visste det, eller om du känner minsta tvekan om hur du skall rösta i landstingsvalet i höst, läs mitt månadsbrev för aug. Gå in på:

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Media/Nyheter/Manadsbrev-fran-Borje-Wennberg-september-2010-/

och gör mitt test inför valet till landstinget i Uppsala län. Då, om inte förr, så kommer det att stå klart för dig att det är stor skillnad på den det rödgröna alternativet och det borgerliga.

Börje Wennberg (S)
landstingsråd