onsdag 28 juli 2010

Gräddfiler i sjukvården, nej tack !

Mattias Johansson (C) angriper på UNT Debatt den 16 juli den rödgröna sjukvårdspolitiken och kallar den bakåtsträvande. Han lovordar samtidigt att privat finansiering skall finnas jämsides med den offentliga i vår sjukvård. Det han avstår från att berätta är att den modell han vill ha är att helt öppna för gräddfiler i den offentliga sjukvården. Den som själv har råd med en privat sjukförsäkring, eller har en arbetsgivare som betalar en sådan, kan därmed gå före dem som inte har råd. För oss socialdemokrater och övriga i den rödgröna oppositionen är det en självklarhet att det är den enskilde patientens behov som skall avgöra vem som får vård först, inte plånbokens tjocklek, goda kontakter eller annat.
Vi socialdemokrater tar inte avstånd från privata entreprenörer inom sjukvården. Vi har t.ex sedan många år ett gott samarbete med Elisabethkliniken, och vi har inte motsatt oss att ett antal vårdcentraler drivs privat. Men det måste alltid ske utifrån patienternas behov!
Vi säger däremot nej till den fria etableringsrätten. Det är medborgarna som ska välja vårdgivare – inte vårdföretagen som ska välja patienter.
Vi slår vakt om den svenska sjukvårdsmodellen. Den skall vara demokratiskt styrd och solidariskt finansierad.
Likaså slår vi vakt om att Akademiska sjukhuset skall fortsätta att vara en sammanhållen enhet, ägt av det offentliga. Vi kan inte förstå varför de borgerliga är så angelägna om att det skall vara möjligt att stycka upp och sälja ut delar eller hela universitets- och forskningssjukhus som t.ex Akademiska sjukhuset. Det är till uppenbar fördel för såväl forskning, utbildning, högspecialiserad sjukvård och akutvård om vi slipper kortsiktiga vinstintressen på våra universitets- och forskningssjukhus.

Börje Wennberg (S)
landstingsråd i opposition

onsdag 14 juli 2010

Rättvisemarschen

Under tiden 30 juni till den 15 juli har Kommunal Uppsala län besökt samtliga kommuner i länet med Rättvisemarschen. En budkavle med med deras krav inför valet i september har lämnats över till socialdemokraterna i varje kommun som besökts. Rättvisemarschen sker i samarbete med Sveriges Kvinnojourers riksförbund, och lyfter förutom Kommunals krav i valrörelsen även framstora problemet som mäns våld mot kvinnor utgör.

I morgon, torsd den 15 juli kl 12.00, avslutas rättvisemarchen på Vaksala torg i Uppsala.
Då kommer jag att ta emot Kommunals budkavle och krav inför valet den 19 sept.


Börje Wennberg
landstingsråd (S)