fredag 18 december 2009

Landstinget får del av kömiljarden

Det är mycket glädjande att även vårt landsting här i Uppsala län uppfyller kraven i vårdgarantin och därmed får ta del av den så kallade kömiljarden. Landstinget kommer nu att få ca 30 miljoner extra i stadsbidrag för 2010, något som kommer mycket väl till pass. Vi vet att personalen på bland annat Akademiska sjukhuset har jobbat mycket hårt för att förbättra kösituationen. Det är nu endast 15% av patienterna i länet som har fått vänta längre än 90 dagar på en besök hos en specialist och det är bara 6% av patienterna som har fått vänta längre än 90 dagar på en operation/åtgärd. Dessa siffror är om man undantar de som ligger i kön som kallas patientvald väntan.

Vi tycker som sagt att nyheten är glädjande men kan inte låta bli att jämföra lite med hur det såg ut när vi lämnade över makten 2006.

Enligt väntetider i vården var det i november 2006 70% av patienterna som fick ett besök hos en specilialist inom 90 dagar - exakt samma siffra som idag. Det var 82% av patienterna som fick en operation/åtgärd inom 90 dagar i november 2006. Idag är den siffran nere på 63%.

Några kanske undrar om jag inte kan räkna, 6 + 63 blir inte 100, men 2006 fanns gruppen patientvald väntan med i sammanräkningen över de som köat längre än 90 dagar och det gör den inte idag. Därför tycker jag att siffrorna för vilka som faktiskt har fått sin operation utförd eller fått träffa sin specialist är mer intressant.

Susanne Eriksson, pol sekr (S)

onsdag 2 december 2009

Tåget är överlägset


Första adventsljuset är tänt och jag har just kommit hem från en träff med ”Russinklubben”, det skämtsamma namnet på möten mellan pensionerade chefer och ledande politiker i vårt landsting. Det är alltid roligt och stimulerande att möta dessa vitala och intresserade, om än något grånade, f.d. medarbetare i vårt landsting.

Hem åkte jag som alltid tåg. I kväll blev det Regionaltåget, men för det mesta ”vårt eget” Upptåget. I fredags bestämde jag mig för att åka hem direkt efter UL:s extra bolagsstämma. Jag kom i god tid till perrongen, men där stod redan fullt med helglängtande nordupplänningar och gävlebor. När tåget kom (i rätt tid, som vanligt) var det med stor möda som alla kunde klämma sig in. Åtskilliga stod fortfarande när jag steg av hemma i Tierp, plus att ett ansenligt antal nya resenärer steg på.

Likadant var det i lördags morse när jag åkte in till Uppsala och vår valkonferens. (Inom parentes kan förresten nämnas att jag utsågs till vår kandidat till finanslandstingsråd). Redan i Örbyhus var alla sittplatser upptagna, och som vanligt fick åtskilliga stå in till Uppsala.

Likartade bilder skulle jag och alla andra resenärer på Upptåget kunna ge från alla de resor som görs. I grunden är det ju ett positivt problem. Allt fler har insett att tåget är överlägset andra alternativ. Det är snabbt, säkert, miljövänligt och, om jag lyckas få sittplats, även bekvämt. Det är för mig obegripligt att det fortfarande finns de som envisas med att, ofta ensamma, åka bil till jobbet.
För mig och oss socialdemokrater, tillsammans med V och MP, är det en självklarhet att fortsätta att satsa på kollektivtrafiken. I budgeten för 2010 anslår vi ytterligare 21 miljoner kr till UL. Men borgarna, de gör tvärt om. Vid landstingsfullmäktige i förra veckan drev de igenom att UL skall få minskat anslag nästa år.

Samtidigt som den borgerliga landstingsmajoriteten minskar anslaget till trafik i det egna länet anslår man utan tveksamheter nära 300 miljoner kr till Citybanan i Stockholm. Visst är Citybanan en bra satsning, men det är tveklöst nationellt ansvar. Det skulle inte förvåna mig om borgarnas nästa steg blir att satsa uppsalabornas skattepengar i det omdiskuterade vägprojektet ”Förbifart Stockholm”.

Själv längtar jag till julen. Inte julklapparna (om jag nu får några) eller överdådet av mat och dryck, utan en tids ledighet med tid för eftertanke och mer tid med familj och vänner.
Men ännu mer längtar jag till hösten 2010!

Läs gärna mitt månadsbrev i sin helhet här

Börje Wennberg (S)