måndag 15 juni 2009

En grön framtid

Vi alla är beroende av hur vårt jordklot mår. Vad som händer runt omkring oss spelar roll. En klok hushållning med jordens resurser är en förutsättning för mänsklighetens framtid. Vi måste alla ta vårt ansvar nu, det kan inte vänta. Det ansvaret gäller var vi än har vår politiska gärning. Inom landstinget finns det många viktiga miljöfrågor att arbeta med. Det handlar om transporter, energi, läkemedel, kemikalier, livsmedel och avfall. Landstinget har en bra grund att stå på för miljöfrågorna har lyfts fram under tidigare majoriteter men nu ser utvecklingen ut att gå åt fel håll på flera områden. Kraven på transporter måste skärpas och ambitionen att tillhandahålla kravodlad mat måste hållas kvar och på sikt höjas.

Vårt landsting är också miljöcertifierat enligt ISO 14001 och har höga miljökrav på verksamheten. Låt inte den nya vårdvalsmodellen leda till att kraven sänks. Lika krav bör gälla både vår egen som den upphandlade verksamheten. Låt konkurrensneutralitet råda på området!

Marlene Burwick landstingsråd (S)

Vad är hugget i sten?

Jag sitter och funderar på om Ismail Kamil (FP) tror att det bara är personer med utländskt bakgrund som tillhör den socioekonomiskt svaga befolkningen. Det verkar så när han uttrycker att majoriteten har tillgodosett oppositionens krav på socioekonomiska hänsynstagande i ersättningssystemet genom att föra in en generös tolkersättning.

I övrigt måste jag citera Claes Sundelin när det gäller uttalande från borgligt håll att inget är hugget i sten och att man kan ändra ersättningssystem en gång i halvåret. ”- När det gäller ersättningssystemet verkar det som det är skrivet med blyertspenna i mjukost”.

Susanne Eriksson politisk sekreterare (S)

Einstein och Kamil

Landstingsråd Ismail Kamil (FP) pratar återigen om att teamarbete inte är en framgångsväg för primärvården. Förhoppningsvis förstår han inte vad vi i oppositionen menar med teamarbete. För det kan väl inte vara så att han inte tycker att samverkan mellan exempelvis sjukgymnaster, psykologer, läkare, sjuksköterskor och barnmorskor är en förutsättning för en bra vård i primärvården. Vill Ismail Kamil återgå till den tiden för mycket länge sedan när det var läkaren som skötte alla uppgifter? Ismail Kamil pratar vackert om framtiden och citerar Einstein med ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka”. Men är det inte just det Ismail har missat när han inte vill premiera och utveckla primärvårdens teamarbete.

Susanne Eriksson, politisk sekreterare (S)

Glada gubbar eller röda siffror

Dagen ägnar jag åt att lyssna på landstingsfullmäktige. Just nu diskuteras tertialrapporten. Finanslandstingsråd Erik Weiman (M) är nöjd över tertialrapporten som läggs fram. Framförallt är han nöjd med att rapporten innehåller 34 glada gubbar. Visserligen är de glada gubbarna fler än de sura gubbarna men man måste kanske se mer till vad som står bakom gubbarna. Att vi har en likgiltig gubbe (som kanske borde vara sur) i samband med målet om vårdgarantin på Akademiska sjukhuset är redan det illavarslande. Landstinget riskerar nu att inte få del av den vårdgarantimiljard som troligen kommer att rädda flera andra landsting runt om i landet. Att sedan ekonomin ser mycket illa ut med röda siffror är än värre.

Susanne Eriksson, politisk sekreterare (S)

måndag 8 juni 2009

Akkis måste spara

Akademiska sjukhuset ledning har idag haft
ett möte och berättat hur dålig sjukhusets ekonomin är.
Bra att mötet har hållits, det vara på tiden!

Läs om möte på UNT:s sida här

Ska Ismail Kamil (FP) till riksdagen

Dagens snackis i Vita huset är om Ismail Kamil ska bli
riksdagsledamot för Folkpartiet.
Idag är Cecilia Wikström riksdagsledamot från länet, men
eftersom Wikström nu ska bli EP-ledamot i Bryssel så
bli det en (FP) stol ledig i riksdagen.
Närmast på tur är Erik Ullenhag, men Erik är idag partisekreterare
för Folkpartiet, kommer han lämna det uppdraget för att bli
riksdagsledamot? Det tror inte jag.
Det kan då innebära att Ismail Kamil, idag ordförande
i Hälso-och sjukvårdsstyrelsen hamnar på tur för att bli
riksdagsledamot.
Det ska bli spännande att se vad som händer....

måndag 1 juni 2009

...Då måste alla uppsalabor bli veganer...

I slutet av förra veckan var jag ombud på HSB:s förbundsstämma i Stockholm. Inspirerande som vanligt, och mycket fokus på miljö- och klimatfrågor. Under rubriken ”Många sysslar med klimatfrågan. HSB satsar på klimatsvaret” höll TV-meteorologen Pär Holmberg ett mycket intressant föredrag, där han redogjorde för såväl hot som möjligheter. I den efterföljande frågestunden fick han bl.a. en fråga om hur han såg på planerna att etablera en lågprisflygplats på Ärna i hans hemstad Uppsala. Han svar kom snabbt;
Då måste alla uppsalabor bli veganer, alla måste sälja sina bilar och man måste sluta att bygga nya hus.
Hans budskap var alltså att om den tänkta satsningen på en privat lågprisflygplats skall vara klimatneutral måste uppsalaborna göra dessa tre val.
Pär är ju inte vilken tyckare som helst, han är en auktoritet på området och en synnerligen välrenommerad sådan.

Detta är ett utdrag ur mitt månadsbrev för juni 2009.
Läs hela månadsbrevet på:
www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/uppsalalan/Var-politik/Landstinget/Borjes-manadsbrev/

Börje Wennberg (S)