torsdag 30 april 2009

Val-borg (mp) flotte i Fyrisån

Kristin Liljeqvist står på 9:e plats på Miljöpartiets EU-parlamentslista. Idag åkte hon flotte ner för Fyrisån. Det gick bra, flotten klarade båda fallen.
Flera flottar hade sociala och politiska teman.
Kolla på Tv 4 Upplands inslag
http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=754378&treeId=1007112&renderingdepartment=2.757

Trevlig valborg!
Jonas Åsenius (MP)

onsdag 29 april 2009

Landstingets ekonomi

Som jag skrev i mitt förra inlägg är landstingets ekonomi dålig.
I måndags presenterades ekonomiska prognoser för 2009.
Om de ekonomiska besparingar som presenterats får halvbra
effekt blir det ekonomiska underskotter ca - 130 Mkr.
Om besparingsprogrammet inte får någon effekt blir
underskotter närmare - 200 Mkr!
Den viktigaste orsaken till det försämrade resultatet är att
skatteintäkterna sjunker. En annan orsak är att
de omgivande landstingen också har ekonomiska problem
och därför väljer att köpa mindre vård från Akademiska
sjukhuset än tidigare.

Vid måndagens landstingsstyrelse diskuterade ekonomin
intensivt.
Johan Edstav tyckte att Akademiska sjukhuset misskött sitt
uppdrag och vill att delegationen för att anställa personal
skulle överföras till landstingets kansli.
Läs och lyssna på Radio Upplands inslag om hurvida
antalet anställda har minskat sjukhuset eller inte
http://www.sr.se/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=2800124

Jonas Åsenius
Politisk sekreterare (MP)

måndag 27 april 2009

Landstingsstyrelse och HSS idag

Kl 09:00 börjar information till Landstingsstyrelsen och Hälso- och Sjukvårdsstyrelsens politiker. Det kommer blir en mycket dyster ekonomisk prognos för 2009 som presenteras. Hur dåliga siffrorna är vet vi säkert inte än. Återkommer senare under förmiddagen.

onsdag 22 april 2009

Handlingskraftiga borgare

Jag ler fortfarande när jag tänker på nyhetsrapporteringen i slutet av förra veckan.

Det blir mer och mer tydligt att Ismail Kamil tycker att det är spännande att leka affär. Allt ska köpas och alla medborgare ska vara kunder. I torsdagens UNT berättas att han nu ska ut och köpa en barnläkare till Knivsta vårdcentral. Jag undrar om de finns läkare att köpa på Konsum eller är det kanske till Babyland man ska vända sig när man vill köpa just en barnläkare.

I samma UNT berättas att kommunalråd Lars O Eriksson (C) nu visar handlingskraft. Han är mycket upprörd över hålen i gatan och kommer därför att på egen hand att köpa en hink asfalt och personligen täppa till hålen (eller ett hål). Det kanske är något nytt koncept från borgligheten – om alla politiker adopterar ett hål kanske kommunens cykel- och gångvägar återigen blir möjliga att ta sig fram på.

Jag vet att oppositionen i kommunen ser lite annorlunda på saken. Till skillnad från borgarna inser nog alla från S, V och MP att det är minskade ekonomiska resurser till vägunderhåll som är den främsta orsaken till att vägarna ser ut som de gör. Det kan visserligen verka lite handlingskraftigt att själv täppa till ett hål, men oppositionen vill täppa till flera hål genom att ge Gatu- och trafiknämnden tillräckligt med resurser.

Slutligen kan man i Uppsalatidningen läsa om Cecilia Wikström som nu kandiderar till EU-parlamentet. Hon tycker att det skulle vara spännande att vara en liten fisk i en stor damm istället för som idag som riksdagsledamot vara en stor fisk i en liten damm. Här kan man undra lite över att riksdagen som liten damm? Med ett sådant uttalande förbättras inte direkt demokratisynen. Jag kan förstå att Cecilia Wikström valde att lämna landstingsfullmäktige i början av mandatperioden, där jag förmodar att hon såg sig själv som en val i en regnpöl.

Susanne Eriksson (S)

Hälsoäventyret är i fara

Hälsoäventyren är ett gemensamt projket mellan
Landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun.
Äventyret ligger på gågatan i Uppsala. Dit
får grundskoleklasser komma för att lära sig mer
om sin hälsa. Hälsoäventyret är väldigt populärt,
det är nästan jämt fullbokat.

Jag träffade idag några hälsopedagoger som berättade
hur viktigt Folkhälsoäventyret är.
Nu finns risken att Folkhälosäventyret läggs ner.
Cecilia Forss (M) som är ordförande i Barn - och Ungdomsnämnden
har deklarerat att nämnden inte har råd att bidra
med pengar till verksamheten.
Även Primärvården som Folkhälsoäventyret sorterar under
i Landstinget vill dra in verksamheten på grund av budgetproblem.
Att stänga Hälsoäventyret skulle vara mycket kortsiktigt!
När ekonomin blev bättre skulle det troligen byggas upp igen.
Att ha ett hälsoäventyr är väl investerade pengar.
Stoppa nerläggningen av Hälsoäventyret!

Jonas Åsenius
Politisk sekreterare (MP)

tisdag 21 april 2009

Hur står det till med tillgängligheten?

Vi som är politiskt aktiva i Landstinget hör ständigt landstingsråd Ismail Kamil (FP) tala om förträffligheten med privata utförare. Allt kommer att lösa sig om vi bara privatiserar tillräckligt mycket. Samtidigt har Ismail en annan käpphäst, telefontillgänglighet till primärvården. Som ett mantra har vi många gånger hört att tillgängligheten måste bli bättre. Han pekar ofta på att anledningen till att landstinget ska privatisera verksamheterna är att förbättra effektiviteten och tillgängligheten.

Den senaste statistiken visar nu att de privata husläkarna och vårdcentralerna drar ner landstingets siffror när det gäller telefontillgängligheten till primärvården. Jag undrar vad Ismail tycker om detta?

Marlene Burwick (S)

måndag 20 april 2009

Misstroende mot de egna

Dagens fullmäktige kom till stor del att, än en gång, handla om landstingsstyrelsens ordförande Erik Weimans miljonfallskärm till den förre landstingsdirektören. Samtliga revisorer (utom den moderate) riktade välgrundad anmärkning mot Weiman.
Tyvärr var det ingen av de borgerliga ledamöterna som visade civilkurage nog att acceptera revisorernas (utom den moderate) kritik. Efter votering avfärdades anmärkningen av den borgerliga majoriteten. S, V och MP delade revisorernas kritik, och reserverade sig mot beslutet att inte lyssna till revisorernas (utom den moderate) anmärkning.
Märkligast blir detta för de folkpartistiska och centerpartistiska ledamöterna, som i praktiken riktar ett misstroende gentemot sina egna representanter i landstingsrevisionen.
Föremålet för revisorernas (utom den moderate) kritik, landstingets högsta politiker Erik Weiman konstaterar på sin blogg att revisorerna anmärkning var ett rent politiskt utspel. Så här skriver han:
"....fullkomligt uppenbart att anmärkningen helt och hållet var av politisk karaktär."
Snacka om att uppträda arrogant och att samtidigt ta heder och ära av revisorerna, speciellt av Folkpartiets och Centerpartiets representanter i landstingsrevisionen.

Börje Wennberg (S)
Fallskärmen fladdrar vidare!

Den fallskärm på cirka miljonen som Erik Weiman (M) ensidigt, och utan att på något behöva göra det, beviljade den avgående landstingsdirektören flyger vidare och vägrar att landa och försvinna. Fem av sex revisorer i landstinget riktar en anmärkning till Erik Weiman för tilltaget. Därmed avtvingades landstingsfullmäktige idag ett eget ställningstagande, anmärkning eller inte! Att den borgerliga majoriteten känner att den inte vill stöta sig med den moderate ordföranden kan man kanske ha viss förståelse för. Trots att både FP:s och C:s revisorer stog bakom anmärkningen. Det anmärkningsvärda vid dagens sammanträde var med vilken enfas både Folkpartiet och Kristdemokraterna försökte föra fullmäktige bakom ljuset genom att påstå att liknande avtal fattats tidigare och att då hade minsann ingen reagerat. Det är inte sant!
Avgångsvedelag är i sig ingen ovanlighet. Det är många gånger priset för att man köper bort tryggheten i form av LAS (lagen om anställningstrygghet) som ju reglerar både att en saklig grund för uppsägning måste finnas och att det finns uppsägningstider åt båda hållen. I det aktuella fallet gällde alltså inte LAS och i anställningsavtalet fanns bara reglerat villkoren för om landstinget sade upp direktören. Vid egen uppsägning skulle därmed ingen ersättning utgå. Något tidigare sådant fall känner jag då inte till, bara fall där personer sagts upp, utlöst avtalsenligt avgångsvederlag eller blivit utköpt från en tillsvidareanställning i en ekonomisk uppgörelse.
Det den borgerliga majoriteten i fullmäktige gjorde idag genom att inte rikta en anmärkning till Erik Weiman, är att legitimera att den högste politikern i landstinget i enrum och på eget bevåg, kan bevilja den högste tjänstemannen i landstinget en fallskärm.
Nåväl, fallskärmen fladdrar vidare och kommer inte att glömmas, vare sig av anställda, oss i oppositionen eller av medborgarna. Den får du leva med länge Erik Weiman!

Sören Bergqvist (V)

fredag 17 april 2009

Generös med andras pengar…

De senaste veckorna har media rapporterat om de fullständigt orimliga pensionsvillkor som AMF:s VD fått av sin styrelse. Med all rätt har LO-ordf. Wanja Lundby-Wedin fått klä skott för sin medverkan i tillkomsten av dessa fantasibelopp till ersättningar som vanliga löntagare aldrig ens kan drömma om att komma i närheten av. Till Wanjas försvar skall dock sägas att hon är ångerfull och inser att det hon gjort är fel, oavsett om hon blivit förd bakom ljuset eller inte.

Landstingsrådet Erik Weiman har också delat ut andras pengar till ”fallskärm” åt förre landstingsdirektören. Åtagandet var helt frivilligt men Weiman tycker inte att han behöver motivera beslutat eller förklara varför han handskas så med skattepengar. Han framhärdar arrogant att han ”i kraft av sin ställning” har full rätt att göra så här. Självklart får ageranden som Lundby-Wedins och Weimans effekter.

Jag tror egentligen inte att miljonerna i sig fäller vare sig AMF eller vårt landsting.
Men symbolvärdet är kraftfullt. Att å ena sidan ”skänka” bort pengar och å andra sidan förvänta sig att landstingets medarbetare skall ta krafttag för att få ekonomin i balans tyder på stor okunnighet i ledarskap. Naturligtvis, och med all rätt, reagerar LO-medlemmar och landstingsanställda inför denna maktens arrogans.Landstingets alla revisorer utom den moderate (häpp!!) riktar nu kritik mot Weimans oansvariga slöseri med skattemedel. Det skall bli mycket intressant att se hur mycket kurage som finns hos de borgerliga ledamöterna i landstingsfullmäktige.

Börje Wennberg (S)
Hellre bråttom än bra!

Nu visar sig konsekvenserna av det ersättningssystem som den borgerliga majoriteten hastade fram under våren 2008. När vi från oppositionen ställde frågor och begärde att konsekvenserna för ekonomi och uppdrag skulle analyseras mer, struntade borgarna helt i farhågor och kritik. Vi i oppositionen drev fram en minoritetsåterremiss i ett försök att få mer tid för en bättre analys. Men borgarna slog dövörat till och t o m inkallade en extra landstingsstyrelse följt av ett extra landstingsfullmäktige, utan att svara på en enda av de frågor vi hade skickat med återremissen.
Nu när systemet är i skarp drift visar det sig att intäkterna för den egna primärvården kraftigt underskrider tidigare ersättningsnivåer. Det finns helt enkelt för lite pengar i systemet. Prognosen efter två månader hamnade på osäkra minus 49 miljoner och den troliga prognosen efter det första kvartalet ligger på ca 70 miljoner kronor i underskott. Osäkerheten på intäktssidan är visserligen stor men de första utbetalningarna ger inga lugnande besked.
Vag gör då borgarna? Ingenting! De pratar bara om att systemet ska följas noga och justeringar får göras om det behövs. Men primärvårdsförvaltningen måste få besked. De har ju fullmäktiges beslut att gå på och då måste de vidta kraftiga åtgärder, dvs säga upp kanske 80 tjänster för att klara sin ekonomi. Vilket i sin tur kraftigt påverkar möjligheten att fullfölja sitt uppdrag.
Detta är borgerlig politik i ett nötskal. Man ignorerar den egna verksamhetens erfarenheter och farhågor och genomför sin politik, kosta vad det kosta vill!

Sören Bergqvist